Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov şi-a schimbat subit imaginea publică dintr-un lider dur şi autoritar într-un familist apropiat de mama sa, după ce şi-a modificat o poziţie politică la insistenţele mamei.

Kadîrov, 33 de ani, avea imaginea unui războinic brutal care a luptat cu ruşii doar pentru a-şi schimba taberele şi a deveni un apropriat al Kremlinului. Are un tigru ca animal de companie şi este acuzat de activiştii pentru apărarea drepturilor omului de tortură, răpire şi crimă.

Pasionat de maşinile Hummer şi armele Kalaşnikov, liderul cecen este însă încă sub influenţa mamei, Aimani Kadîrova.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a declarat că liderul cecen a decis să renunţe la o serie de procese contra unor cunoscuţi activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti. "Mama i-a cerut cu insistenţă să ţină cont de vârsta acuzaţilor şi să înceteze acţiunile legale. I-a reamintit că în tradiţia de secole din societatea cecenă este interzis să te cerţi cu persoane dintr-o generaţie mai bătrână. Trebuie să fii indulgent, chiar dacă este evident că ei greşesc".

Analiştii consideră însă că decizia de a renunţa la procese este mai degrabă motivată de dorinţa de a scăpa de publicitatea negativă.