Senatorii Universităţii din Oradea au decis să-l scoată din for pe preşedintele studenţilor, Ionuţ Boldan, întrucât acesta şi-a finalizat studiile în luna septembrie, susţinându-şi atunci examenul de licenţă la specializarea Management a Facultăţii de Ştiinţe Economice. Conform Cartei Universităţii din Oradea, durata mandatului unui student senator este până la finalizarea studiilor ciclului în care este ales.

Senatori cu "prelungire"

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Boldan a avut pretenţia să rămână în continuare senator, întrucât în această toamnă a redevenit student la licenţă, dar la o nouă specializare a aceleiaşi facultăţi, mai precis Afaceri Internaţionale (în limba engleză). Astfel, din punctul lui de vedere, mandatul de senator trebuia să i se prelungească automat.

În aceeaşi situaţie cu Boldan s-a aflat şi studenta Florina Mariana Bocoi, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, care a absolvit în vară specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, dar a devenit şi boboacă la Studii de Securitate, în aceeaşi facultate. La fel ca şi liderul studenţilor, aceasta a considerat că trebuie să rămână senator. Astfel, atât Boldan, cât şi Bocoi au participat la şedinţele din ultimele luni şi au votat.

Mai mult, situaţia lor a fost dezbătută în şedinţa de Senat din octombrie, problema fiind ridicată de fostul cancelar al forului, Aurel Căuş, dar atunci senatorii n-au luat nicio decizie. În plus, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, nu era nici el convins la acea vreme că cei doi studenţi trebuie să părăsească forul.

Studenţi supăraţi

Totuşi, în şedinţa care a avut loc pe luni, 28 noiembrie, acelaşi Curilă a supus votului senatorilor păstrarea sau eliminarea lui Boldan din Senat, respectiv a lui Bocoi. După ce mai mulţi membri ai forului şi-au spus punctul de vedere, senatorii au trecut la vot.

"Senatul a votat împotriva păstrării statului de senator în cazul lui Ionuţ Boldan. Au fost 15 voturi pentru, 13 împotrivă şi 38 de abţineri", a declarat Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL. Cel mai probabil, au votat ca Boldan să rămână senator doar cei 15 studenţi prezenţi la şedinţă, în timp ce majoritatea profesorilor din Senat a preferat să nu se pronunţe, abţinându-se de la vot. 

După acest vot, toţi cei 15 studenţi au decis să părăsească şedinţa, nemulţumiţi de votul dat.

"Am decis să plecăm din solidaritate. El trebuia să rămână membru în Senat, legea este puţin interpretabilă", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, vicepreşedintele studenţilor din Senat, Andrei Crăciun.

Totuşi, tinerii acceptă că votul a fost unul democratic şi legal, astfel că nu-l vor contesta. Acelaşi Crăciun va prelua interimar atribuţiile preşedintelui studenţilor, până când studenţii din Senat îşi vor organiza scrutinul pentru alegerea noului lider.

Alţii la rând

După ce tinerii au părăsit sala, preşedintele Curilă a constatat că şedinţa are în continuare cvorum, astfel că dezbaterile au continuat, iar senatorii şi-au exprimat votul şi în privinţa lui Bocoi, hotărând şi în acest caz că aceasta nu mai poate rămâne în Senat. Au votat pentru 11 persoane, în timp ce 15 s-au exprimat împotrivă şi 27 s-au abţinut, din nou, dascălii din forul legislativ preferând eschiva.

Acum, Senatul va cere celor două facultăţi să transmită numele studenţilor care îi vor înlocui, noii reprezentanţi ai studenţilor urmând să fie validaţi, cel mai probabil, în şedinţa din luna decembrie.

Pe de altă parte, pentru că Boldan şi Bocoi au votat la şedinţele Senatului şi după ce şi-au terminat studiile, Curilă le-a cerut colegilor din for să voteze validarea tuturor hotărârilor luate din iulie până în prezent.

"Ca să evităm diferite consecinţe, în cazul în care vreuna din aceste hotărâri ar fi contestată în instanţă, m-am consultat cu un avocat şi am propus Senatului să validăm acum toate aceste hotărâri, asigurând astfel legalitatea lor", a explicat preşedintele.