Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 cunoscută sub numele de Codul Muncii.

Preşedintele nu a ţinut seamă de opoziţia sindicatolor şi nici de sesizarea făcută pe 17 martie de către Uniunea Social Liberală la Curtea Constituţională care reclamă faptul că executivul face abuz de procedura angajării răspunderii. Noul cod va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Codul Muncii a fost declarat constituţional de către Curtea Constituţională Română pe 24 aprilie. Legea a fost adoptată prina asumarea răspunderii de către Guvern pe 8 martie.

Conform noului Cod, creşte atât perioada obligatorie de preaviz, cu 5 zile adică la 15 zile pentru cei din conducere, dar şi cea de probă, cu 15 zile, adică 30 de zile. În plus, şi durata timpului de lucru va putea fi mai mare, prin raportarea orelor săptămânale de lucru la o perioadă mai lungă.

Angajatorul va putea ţine în probă succesiv, pe acelaşi post, oricâte persoane doreşte, iar angajaţii putea fi concediaţi dar şi evaluaţi, pe baza unor criterii şi obiective de performanţă individuală. Totuşi, contractul lor nu va mai putea fi suspendat ca o formă de sancţiune disciplinară. De asemenea, concediul de odihnă fracţionat a fost redus de la 15 la cel puţin 10 zile.

Ca urmare a crizei economii noul Cod a permite patronului, în cazul reducerii temporare a activităţii din raţiuni economice, să scurteze săptămâna de lucru de la cinci la patru zile, dar să-şi dispună până la 15 zile de concediu fără plată pe an, cu informarea sindicatului.