Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, declară că preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor "să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale".

"Referitor la zvonurile, vehiculate de o parte a presei în cursul dimineţii de miercuri, 12 decembrie a.c., potrivit cărora preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi implicat în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale (USL), purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declaraţie: «Domnul preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale. De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu face un apel la jurnalişti ca, atunci când primesc o informaţie neoficială care-l implică pe preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială, să o verifice în mod oficial înainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformări în spaţiul public»", se arată în comunicat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că deţine informaţii că şeful statului ar fi contactat o persoană din PSD pentru a-i propune poziţia de premier, însă acest lucru nu s-ar fi materializat, menţionând că i s-ar fi confirmat acest lucru din "expresia" persoanei respective.

Antonescu a spus că Băsescu "a sunat, a trimis vorbă". Chestionat cum i s-a conformat această informaţie, co-preşedintele USL a spus: "Privesc chipul oamenilor, cunosc faţa omului când minte, când i-e frică. Toţi avem o experienţă de viaţă". Totuşi, Crin Antonescu a precizat că nu poate să spună despre cine este vorba.

"Din PSD, din PNL nu se punea problema, de la bun început. Singura posibilitate a domnului Băsescu de a crea, să zicem aşa oarecare neclaritate în sânul USL, teoretic nu putea fi decât prin PSD. Pentru că o variantă cu cineva din PNL, în afară de faptul - trebuie să spun - nimeni din PNL nu se preta la o asemenea ipoteză, nu mergea. Pentru că PSD a intrat şi a învestit în această construcţie politică, USL, având drept obiectiv major funcţia de prim-ministru. PSD-ul nu avea cum merge la nicio combinaţie, că-l iubeau, că nu-l iubeau pe Victor Ponta, nu avea cum merge cineva din PSD la o combinaţie în care premierul să aparţină altcuiva", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă este Mircea Geoană cel care să fi fost sunat de Traian Băsescu. "Nu ştiu, eu nu ascult convorbirile oamenilor. Nu l-am întâlnit pe domnul Geoană", a replicat Antonescu. Liderul PNL a mai precizat că nu este nici cazul secretarului general, Liviu Dragnea.