Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, preşedintele TSD, deputatul Nicolae Bănicioiu, a criticat noua lege a educaţiei, care prevede, printre altele, eliminarea studenţilor din senatele universităţilor. "Noi ne-am opus şi în Parlament şi i-am adresat domnului Funeriu mai multe scrisori şi proteste publice, pe care nu le-a luat în seamă, dar ceea ce vreau să subliniez este că atunci tinerii au ieşit în stradă pe 21 decembrie '89 la Bucureşti, ulterior şi în toată ţara, una dintre primele zece doleanţe ale acestora era reprezentarea studenţilor în senate şi consiliile profesorale, ceea ce s-a realizat la începutul anilor ‘90", a spus Bănicioiu.

Liderul TSD a afirmat că prin faptul că studenţii sunt daţi afară din forurile de decizie înseamnă că premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei Daniel Funeriu permit "o reîntoarcere la perioada de dinainte de 89" şi a mai spus că nu înţelege de ce a permis acest fapt ministrul Funeriu, care e "un om tânăr, educat într-o ţară cu bună tradiţie universitară, în Franţa, unde nici nu se poate imagina ca stundeţii să nu aibă reprezentanţi în consiliile profesorale".

Bănicioiu a menţionat că TSD va susţine orice formă de manifestare a studenţilor care îşi vor cere drepturile. "Protestăm şi faţă de reducerea subvenţiilor şi pentru cazare la studenţi. Practic, totul are ca scop eliminarea oricărei forme de reprezentare a studenţilor. Nemaifiind finanţaţi, nemaiexistând reprezentanţi în forurile facultăţilor, practic nu vor mai exista sindicate studenţeşti. O să asistăm, la sfârşitul acestui an, la moartea mişcării studenţeşti din România, cauzată de domnul Funeriu", a zis preşedintele TSD.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a precizat că sâmbătă, la Băile 1 Mai, va avea loc cea de a treia întâlnire regională a Departamentului de Educaţie publică, cercetare şi sport din cadrul Partidului Social Democrat. La eveniment au fost invitate să participe 120 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar din judeţele Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş. Printre invitaţi se numără şi fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii "Politehnica" Bucureşti, dar şi decanul Facultăţii de Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie.