Președintele Vladimir Putin a lăudat duminică forța Marinei ruse capabilă să lovească letal „orice țintă inamică”.

„Flota rusă are tot ce-i trebuie”

Liderul rus a participat duminică la marea paradă navală de la Sankt Petersburg în cadrul căreia au defilat 50 de nave de toate clasele și gradele, în frunte cu submarinul nuclear de ultimă generație „Cneazul Vladimir”, cu peste 4.000 de militari aliniați pe punte.

Defilarea, organizată cu ocazia aniversării a 325 de ani de la înființarea Marinei ruse, a fost survolată de 48 de avioane și elicoptere.

''Astăzi, flota rusă are tot ce-i trebuie pentru a apăra patria şi interesele noastre naţionale. Suntem capabili să detectăm orice ţintă inamică sub apă, la suprafaţa mării sau în aer şi să dăm o lovitură letală dacă este necesar'', a declarant Putin.

În discursul său, președintele rus a afirmat că flota rusă și-a câștigat locul între principalele puteri maritime pentru că a dezvoltat „ o aviaţie navală eficientă cu rază scurtă şi lungă de acţiune, sisteme fiabile de apărare de coastă şi arme hipersonice de ultimă generaţie şi de mare precizie, care nu au echivalent în lume”.

Potrivit programului de reînarmare, flota rusă va primi încă 180 de nave noi până în 2027.

Cneazul mortal...

Rusia și-a accelerat programul de înarmare pe fondul tensiunilor cu occidentul din ultimii ani, iar președintele Putin și-a lăudat în mod repetat ca „invincibile” noile arme din dotarea forțelor militare.

Spre exemplu, submarinul nuclear Cneazul Vladimir din clasa Borei-A care a defilat duminică poate sta sub apă nedetectat luni de zile și se numără în topul armelor capabile să distrugă lumea în mai puțin de 30 de minute de la lansarea ordinului.

În scenariul dramatic al unui război, chiar dacă toate capacitățile nucleare ale Rusiei ar fi neutralizate în urma unui atac rapid, submarinelor din clasa Borei-A, nedetectate pe fundul mărilor, le-ar reveni misiunea de a distruge forțele militare sau orașele inamicului.

Armamentul standard al unui astfel de submarin numără 16 rachete R-30, fiecare cu șase focoase de 150 kilotone, de 12 ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima. Acestea pot fi lansate la 9.000 de kilometri și sunt capabile să se separe și să lovească ținte distincte.

Potrivit strategiei de reînarmare a forțelor navale, Rusia va avea în dotare zece submarine din clasa Borei-A până în 2027.