Medicul Marius Căprar şi antreprenorul Jean Podilă vor să ridice un spital de recuperare neurologică ultramoderne în Băile Felix, în vecinătatea complexului President, care să exploateze potenţialul şi renumele staţiunii balneoclimaterice.

Doctorul Căprar este medic primar în secţia de reabilitare medicală a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, iar Podilă este proprietarul complexului hotelier President, ce cuprinde mai multe capacităţi de cazare, un aquapark şi o bază de tratament. 

Potrivit informaţiilor publicate de Ziarul Financiar, investiţia se ridică la 32 milioane lei, din care jumătate ar putea fi fonduri guvernamentale. Investitorii au depus cerere de finanţare din fonduri guvernamentale pentru 15 milioane de lei, iar restul banilor ar veni din credite bancare.

Marius Căprar a declarat BIHOREANULUI că viitorul stabiliment se doreşte a fi „un spital de referinţă pentru zona de Est a Europei”, cu circuite funcţionale, aparatură de ultimă oră, inclusiv „aparatură robotizată”, cu un „grad ridicat de transparenţă” şi cu personal medical bine pregătit, orientat spre satisfacerea dorinţelor pacienţilor. Ideea afacerii a pornit de la constatarea că spitalul public de recuperare are o foarte mare adresabilitate. „Lucrez de 27 de ani în acest spital, şi practic a fost atât de solicitat încât nicio zi nu a stat cu un pat gol”, a declarat medicul.

Căprar doreşte ca viitorul spital să aducă şi o noutate pe piaţa medicală: o secţie de recuperare pentru pacienţii care au suferit traumatisme cranio-cerebrale sau operaţii neurochirurgicale de amploare şi care ajung să stea perioade îndelungate în secţiile de terapie intensivă.

„Avem în vedere să angajăm mulţi tineri, cărora să le facem un training complex, în străinătate, şi totodată să aducem specialişti străini aici, pentru pregătirea celor locali”, a mai spus dr. Căprar, precizând că a depus un dosar de finanţare pentru fonduri guvernamentale structurale, realizat cu ajutorul unor consultanţi de specialitate. Din păcate, nu a existat disponibilă o axă de fonduri europene pentru o asemenea investiţie.

„Noi am profitat de numele Băilor Felix şi de calitatea terapeutică a apei care e unică în zonă, sunt sute de ani de experienţă unde efectul terapeutic este clar. Proiectul şi terenul există, know-how şi plan de fezabilitate avem. Pe nişa de recuperare există un deficit foarte mare de paturi“, a mai arătat medicul.

Amplasamentul viitorului spital va fi în vecinătatea complexului President de la ieşirea din Băile Felix, fiind practic o investiţie complementară acestuia. De altfel, el se va şi numi President Premium Medcenter.

Potrivit Ziarului Financiar, piaţa privată de sănătate este estimată la 7 miliarde lei, în creştere de la an la an.

În Băile Felix există un spital public de recuperare medicală, foarte căutat şi bine cotat, precum şi numeroase baze de tratament edificate în incinta marilor hoteluri. Anul trecut, Băile Felix a avut cel mai mare număr de turişti între staţiunile de turism balnear (202.000) şi a atras şi cele mai importante investiţii în turism din ultimii doi ani, de peste 60 milioane euro, potrivit sursei citate.