Separatiştii din estul Ucrainei, susţinuţi de Rusia, au acuzat, joi, forţele guvernamentale ucrainene că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore. Agențiile de informații americane au spus la începutul acestei luni că sunt de părere că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru o invazie a Ucrainei, eventual prin producerea de videoclipuri de propagandă care să arate un atac înscenat, anunță HotNews.ro.

Primele informații despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Aceasta a susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

"Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase", se arată în declarație.

Potrivit sursei citate, Ucraina susține că forțe separatiste sprijinite de ruși au tras într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, fiind lovită și o grădiniță.

"În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns", a declarat un ofițer de presă al armatei ucrainene potrivit sursei citate.

News.ro notează că astfel de incidente au avut loc în repetare rânduri în ultimii opt ani, dar ultimul de acest fel vine după ce Rusia a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, în timp ce a cerut NATO să se angajeze să nu accepte Kievul ca membru al alianţei.

Liderii occidentali au avertizat că vor aplica noi sancţiuni Moscovei în eventualitatea unui atac în Ucraina, dar Kremlinul a dezmințit orice potenţială invazie.

Serviciile secrete americane au afirmat la începutul acestei luni că Rusia ar putea inventa un pretext fals pentru o invadare a Ucrainei, însă Rusia a respins şi această afirmaţie.

Pe de altă parte, mai arată News.ro, în ciuda declarațiilor Rusiei că a retras o parte din trupele de la granița cu Ucraina, oficialii americani susțin că, de fapt, Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu aproximativ 7.000 de soldaţi în ultimele zile. 

„Fiecare indiciu pe care îl avem acum este că ei intenţionează doar să se ofere public să vorbească şi să facă afirmaţii referitoare la detensionare, în timp ce în privat se mobilizează pentru război”, a spus oficialul.