Preţurile medicamentelor cumpărate şi decontate din bani publici au ajuns să fie secrete, datorită unui artificiu prin care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a scos din transparenţă Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor (CANAMED), a dezvăluit o investigaţie a Hotnews.

Aceasta arată că înainte de mandatul lui Bodog, lista preţurilor CANAMED era publică şi putea fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, însă un ordin emis de actualul ministru în primăvara anului trecut nu mai prevede această obligaţie, ba achiziţiile de medicamente în procedură specială, de urgenţă, nu sunt publicate nici în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii există în continuare o secţiune dedicată CANAMED, însă catalogul nu poate fi accesat.  Potrivit Hotnews, scoaterea CANAMED din transparenţa publică "a fost puternic susţinută de câţiva reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în cadrul unei întâlniri din primăvara anului trecut. Ulterior acesteia, Bodog a emis un ordin privind instituirea unui aşa-numit Catalog Public al Preţurilor Medicamentelor, paralel cu CANAMED, însă preţurile afişate în această listă nu pot fi practicate de farmaciile care au contracte cu CAS, ci doar de producători şi distribuitori "dacă aceste preţuri nu fac obiectul CANAMED".

Vechiul Catalog trebuie să cuprindă, conform legii, preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, distribuitori şi furnizori de servicii medicale şi de medicamente aflate în relaţie contractuală cu CAS, Ministerul şi Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe, acoperind – aşadar – toată plaja de medicamente.

Prin Ordinul 368/2017 emis de Bodog şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 martie, se arată că "Ministerul afişează în mod transparent" preţurile practicate în noul catalog, cel paralel CANAMED, însă nu mai conţine nicio prevedere legată de transparenţa acestuia din urmă.

La solicitarea Hotnews, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a transmis că în cursul anului 2017 ministrul Florian Bodog "nu a adus modificări cu privire la modul de publicare în CANAMED" şi că informaţiile din vechiul Catalog nu se mai publică pe site-ul www.ms.ro încă din 2015.