Aşa cum arătam săptămâna trecută, în 24 mai 2011, Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională, a adoptat fără nici un vot împotrivă Legea de punere în aplicare a Noului Cod civil. În 1 iunie 2011 Preşedintele României a semnat decretul de promulgare a acestei legi, care urmează, cel mai probabil să fie publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta. Conform articolului 220 din lege, Noul Cod civil intră în vigoare la 1 octombrie 2011. În contextul în care, aşa cum am arătat mai sus, nu au existat voturi împotrivă la adoptarea legii de punere în aplicare a Codului civil, este probabil ca, de data aceasta codul chiar să intre în vigoare.

Practic, din punct de vedere politic, s-a optat pentru intrarea în vigoare a Codului Civil la 1 octombrie 2011, separat de celelalte coduri (mai ales, separat de Codul de procedură civilă) urmând ca celelalte trei coduri fundamentale să intre în vigoare, cel mai probabil în cursul anului 2012. Soluţia este relativ comodă, întrucât Codul civil, deşi este cel mai important nu va produce efecte vizibile imediate, spre deosebire de Codul de procedură civilă a cărui intrare în vigoare presupune o reformă imediată a sistemului judiciar.

De altfel, din păcate, până la acest moment există o informare deficitară a societăţii civile referitoare la prevederile cu caracter de noutate pe care le conţine Noul Cod civil. Întrucât, până la 1 octombrie au rămas mai puţin de patru luni, îmi propun ca, în acest interval, să prezint, pe scurt, cele mai importante elemente de noutate pe care le va conţine Noul Cod Civil.

Până la prezentarea instituţiilor noi ale Codului civil, este de remarcat faptul că noul cod încearcă să unifice toate prevederile dreptului privat. Mai concret, noul cod va conţine, spre exemplu, şi reglementările aflate azi în Codul familiei, Codul comercial, Legea proprietăţii publice, legislaţia cu privire la cărţile funciare, legislaţia asigurărilor, actele normative care reglementează statutul persoanelor sau prescripţia extinctivă, etc.

Pe de altă parte, noul cod cuprinde multe instituţii noi, cum ar fi regimul separaţiei de bunuri ale soţilor, fiducia sau o serie de noi contracte care nu erau reglementate până în prezent, sau care erau prevăzute în acte normative speciale..

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476