Aşa cum arătam săptămânile trecute, Noul Cod Civil unifică toate prevederile dreptului privat. Mai concret, noul cod va conţine, spre exemplu, şi reglementările aflate azi în Codul familiei, Codul comercial, Legea proprietăţii publice, legislaţia cu privire la cărţile funciare, legislaţia asigurărilor, actele normative care reglementează statutul persoanelor sau prescripţia extinctivă, etc.

Ca atare, prevederile referitoare la familie se vor regăsi în Cartea a II-a a Noului Cod Civil, iar la data intrării în vigoare a acestuia, actualul Cod al familiei urmează a-şi înceta efectele.

Noul cod cuprinde, în premieră, dispoziţii juridice cu privire la logodnă, care astfel devine o instituţie juridică. Astfel, articolul 266 defineşte logodna ca fiind promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător şi la încheierea logodnei cu două excepţii.

Întrucât logodna nu are importanţa pe care o are căsătoria, încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei. Articolul 266 alin 5 prevede că, la fel ca în cazul căsătoriei, logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.

Logodna poate fi ruptă oricând de oricare dintre logodnici nefiind supusă niciunei formalităţi şi putând fi dovedită cu orice mijloc de probă. În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă acest lucru nu mai este posibil, în măsura îmbogăţirii. Obligaţia de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Pentru protejarea logodnicului de bună credinţă, codul prevede că partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate.

Aşadar, atenţie la logodnă după 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a Noului Cod civil.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476