Întrucât la 1 octombrie va intra în vigoare Noul Cod civil care va unifica toate prevederile dreptului privat abrogând actualul Cod al familiei, voi prezenta în următoarele săptămâni, pe scurt, noutăţile pe care acesta le aduce cu privire la căsătorie, astăzi începând cu condiţiile de încheiere a căsătoriei.

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, logodna, deşi va fi legiferată de la 1 octombrie 2011, nu va constitui o condiţie preliminară a încheierii căsătoriei, ci va fi facultativă - mai simplu: nu eşti obligat să te logodeşti înainte de căsătorie.

Referitor la condiţiile căsătoriei, în primul rând este de precizat faptul că, potrivit noii reglementări căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. Cu autorizarea instanţei, dată pe baza actelor medicale, va putea fi încuviinţată, prin excepţie, şi căsătoria între rude de gradul al IV-lea.

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora. Noul cod prevede că este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.

De asemenea, se prevede expres că nu sunt recunoscute în România căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini. Totodată, statul român nu recunoaşte parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, spre deosebire de legislaţia actuală, de la 1 octombrie se va permite ca un soţ să poată să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soţi au posibilitatea să îşi aleagă un alt regim matrimonial decât actualul regim al «comunităţii de bunuri». Prezentarea acestora va fi făcută săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476