Una dintre noutăţile pe care le aduce Noul cod civil este posibilitatea soţilor de a alege un alt regim matrimonial decât actualul regim al comunităţii de bunuri a soţilor, respectiv regimul separaţiei de bunuri sau regimul comunităţii convenţionale. Astfel conform art. 329 al Codului civil care va intra în vigoare la 1 octombrie 2011 alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale.

Referitor la condiţiile de valabilitate ale convenţiei matrimoniale, codul arată că sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat.

Convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei. Convenţia încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei. Este de remarcat faptul că şi cei care s-au căsătorit sau se vor căsători înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod civil vor putea, după data intrării în vigoare a acestuia să încheie o convenţie matrimonială prin care să aleagă un alt regim matrimonial decât comunitatea de bunuri.

Pentru a se realiza publicitatea convenţiei matrimoniale, aceasta trebuie înscrisă în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii. După autentificarea convenţiei matrimoniale în timpul căsătoriei sau după primirea copiei de pe actul căsătoriei, potrivit art. 291, notarul public expediază, din oficiu, un exemplar al convenţiei la serviciul de stare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei, pentru a se face menţiune pe actul de căsătorie precum şi la celelalte registre de publicitate.

Conform clauzei de preciput, o altă instituţie nouă în dreptul românesc, prin convenţie matrimonială se poate stipula ca soţul supravieţuitor să preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deţinute în devălmăşie sau în coproprietate. În cazul în care convenţia matrimonială este nulă sau anulată, între soţi se aplică regimul comunităţii legale, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţii de bună-credinţă.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476