Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenția hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.

Din 1 ianuarie 2018 în Franța este obligatorie vaccinarea contra hepatitei B a copiilor născuți după această dată. De asemenea este necesară vaccinarea tuturor copiilor și adolescenților de până la 16 ani care nu au fost vaccinați anterior.

Pentru nou născuți se utilizează de obicei un vaccin hexavalent care conține și vaccinul anti-hepatita B. Vaccinarea se recomandă și copiilor și adolescenților instituționalizați, pentru nou născuții din mame purtătoare de antigen HBs, pentru cei cu transplant etc.

ATENȚIE!

Este necesară și imunizarea personalului medical, pentru evitarea riscului de infectare. Există și un tratament medicamentos cu interferon, lamivudine, entacavir, baraclude etc. pentru bolnavii cu hepatită cronică B fără complicații.

REȚINEȚI!

Prevenirea hepatitei B se face prin evitarea raporturilor sexuale neprotejate, igiena cotidiană riguroasă (periuțe de dinți, aparate de ras și alte articole de igienă personală numai pentru uz propriu) și vaccinarea, care este cea mai eficientă.