Adolescenții ucraineni care participă la programele Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea au primit o invitație inedită: liceeni ai Colegiului Economic Partenie Cosma i-au chemat să gătească pizza împreună.

11 dintre elevii ucraineni refugiați în Oradea, însoțiți de profesoara lor și de translatorul centrului, au răspuns invitației și, alături de 12 elevi orădeni, au făcut mai multe pizza, pe care, tot împreună, le-au și mâncat.

Adolescenții au realizat împreună fiecare etapă, de la pregătirea aluatului la coacerea lui, activitatea desfășurându-se în spațiile anume amenajate ale Colegiului Economic.

Pentru că activitatea s-a dorit un omagiu adus lui Martin Luther King, cel mai important activist și militant pentru drepturile civililor în America, tinerii au dezbătut activitatea acestuia, iar apoi au socializat și au schimbat păreri.

Elevii români au mărturisit că, până să înceapă războiul, știau puține despre Ucraina, dar astăzi admiră determinarea și rezistența poporului ucrainean în fața agresiunii rusești. Ei au mai spus că au acordat ajutor refugiaților ucraineni și că nu îi consideră o povară pentru statul român.

De cealaltă parte, adolescenții ucraineni au spus că sunt recunoscători României pentru că aici este liniște și primesc ajutor de la cei din jur și visează la ziua în care războiul se va încheia.

Activitatea, inițiată de profesoarele Mihaela Moca și Cristina Torjoc, a fost realizată în cadrul proiectului „4/4 Pentru Prieteni”, derulat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!