Odată cu sosirea verii şi cu domolirea pandemiei, viaţa prinde tot mai multă culoare, iar bihorenii abia aşteaptă să aibă experienţe noi…

Pe unele dintre ele le pot trăi aproape de casă, în centre de agrement şi zooparcuri, care adună tot mai mulţi vizitatori tocmai pentru că oferă activităţi distractive, sportive şi chiar educative pentru întreaga familie.

La caii din vale

Cei care vor să încerce călăria au, deja de ani buni, opţiuni serioase în Bihor, cum ar fi baza hipică "Il Cavallino" din Băile Felix sau centrul de echitaţie "Mentor" din Hidişelu de Jos. Un loc tot mai căutat, atât de adulţi, cât şi de copii, este complexul "Caii din Vale" din Betfia, care îşi aşteaptă oaspeţii cu o sumedenie de activităţi: plimbări cu barca, cu hidrobicicletele pe lacul complexului, lecţii de călărie, ieşiri la trap prin pădure, loc de joacă pentru micuţi, tir cu arcul, tiroliană, restaurant cu preparate tradiţionale, precum şi un mini-zoo.

"Avem o alee a animalelor, cu vacă şi viţel, iepuraşi, găini, capre, raţe, ponei. Am vrut ca micuţii să poată vedea cum arată în viaţa reală animalele, nu doar în desene", spune Alina Silaghi, proprietara complexului.

Tot la "Caii din Vale", curioşii pot primi lecţii de călărie, care se ţin în manej. "După lecţii, ieşim la plimbare prin pădure cu cei care ştiu călări măcar la nivel de începător. Aşadar, nu ţinem caii înşiraţi unul în spatele celuilalt, ci fiecare călăreţ se mişcă liber", mai spune proprietara.

Întâlnire cu animalele

De când cu relaxările, bihorenii au arătat că au poftă de activităţi, aşa că au umplut resorturile care le oferă. "În special în zilele de duminică trebuie să controlăm aglomeraţia", spune reprezentanta "Caii din Vale".

Aici, pentru copiii cu vârste între 3 şi 14 ani a fost stabilit un tarif de intrare de 25 lei, care le oferă acces la locul de joacă, la tir cu arcul, tiroliană, tobogan, hidrobiciclete, dar şi pe aleea animalelor. Copiii care vor să se plimbe pe cai prin manej o pot face, însă aici există o taxă separată, de 20 lei. În ceea ce priveşte lecţiile de echitaţie, un abonament costă 315 lei, în timp ce taxa pentru ieşirile pe traseu (cu maximum 4 persoane odată) este de 50 lei.

La şură

Tot în apropiere de Oradea, mai precis în Felcheriu, s-a deschis recent "Şura Cailor", un complex fondat de un iubitor de cai. "Nu m-au lăsat părinţii să iubesc caii când eram copil şi am zis să mă răzbun. Aşa m-am "încălţat" cu 20 de cai din rasele andaluz, shaggy arab, pur sânge englez sau semigreu românesc", spune Mugurel Curta, care se prezintă drept "grăjdar şi proprietar" al locului, situat şi acesta în mijlocul naturii.

La "Şura Cailor", vizitatorii pot face cunoştinţă cu nobilele animale şi învăţa, la nivel de începător, să le călărească.

În codrul verde

La poalele munţilor Codru Moma, un alt bihorean, Viorel Brigean, a deschis, anul trecut, un zooparc interesant, pe un teren rămas în familie din tată-n fiu. Green Codru este întins pe 10 hectare în satul Codru, comuna Şoimi, şi găzduieşte, lângă pădure, animale interesante. Cei care ajung în zooparc se întâlnesc cu cerbi carpatini şi lopătari, căprioare, ba şi cu un cerbişor care a primit un nume autentic, Ioane, cu capre de Camerun, păuni, un ponei, două lame, o alpaca, lebede negre, gâşte, raţe şi porci mangaliţa.

Ieşirile la Green Codru sunt şi ele potrivite pentru toată familia, atât părinţii, cât şi copiii putând face cunoştinţă, hrăni, mângâia şi fotografia vieţuitoarele zooparcului. Acestea din urmă trăiesc cvasi-libere, căci au la dispoziţie hectare întregi unde pot zburda.

În curând...

În curând, la Green Codru, unde sunt şi două camere de dormit, va fi deschisă şi o terasă, cu răcoritoare şi grill. "Cei mai mulţi oaspeţi vin cu copiii şi ne întreabă dacă avem şi restaurant. Ar vrea să şi rămână să mănânce", spune Anca Brigean, nora proprietarului.

Cei mici nu doar că se pot împrieteni cu animalele, ci pot să se joace într-un spaţiu special amenajat cu tobogane şi jucării. Green Codru poate fi vizitat în zilele de joi, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 9 şi 19. Un bilet de intrare costă 8 lei pentru copii, respectiv 12 lei pentru adulţi. Nu e mult pentru o ieşire în natură, cu toată familia...