Pentru mulți dintre copiii din orfelinate, din familii monoparentale sau crescuți de bunici, vacanța de vară nu vine la pachet cu tabere sau alte asemenea activități plăcute, dar norocul lor este că există și oameni care nu îi uită. Aceștia sunt voluntarii Asociației Cătunul Verde, care, în parteneriat cu Centrul Prietenia Popești, au dus zeci de copii într-o tabără de ecologie.

Din 7 până în 11 august, 60 de copii și tineri au fost în tabăra „Prietenii naturii”, la căsuțe amplasate într-un cadru natural plăcut, în Bulz. Prima lecție de ecologie a fost cea despre folosirea transportului public, drumul spre tabără făcându-l cu trenul. Apoi, după ce s-au cunoscut între ei și au descoperit locul în care au ajuns, copiii au aflat cum pot avea grijă de natură și cum îi pot motiva și pe cei din jurul lor să o facă.

„L-am avut aproape pe Marcus Drimba de la asociația Aqua Crisius, care le-a făcut copiilor un traseu prin care au avut ocazia să descopere și să observe natura din jur, flora și fauna. În timpul drumețiilor au învățat despre plante, cum să identifice animalele după urme, cum se urmăresc păsările, cum arată cuiburile animalelor și multe alte informații valoroase”, au transmis organizatorii.

Alți voluntari i-au învățat pe copii despre importanța păstrării unui mediu curat, iar împreună cu copiii au făcut diferite activități eco, inclusiv reciclând flacoane într-o plută și creându-și suveniruri din materiale reciclate.

Tinerii care au participat ca voluntari în tabără și au coordonat activitățile au fost premiați de Centrul de Tineret Oradea administrat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor.

Tabăra a fost posibilă datorită oamenilor care au donat bani pentru asociația Cătunul Verde, asigurând astfel costurile cu mâncarea necesară. De asemenea, tabăra dedicată copiilor din medii defavorizate a fost sprijinită de firmele Celestica, VPK Packaging Salonta, carmangeria Moza Oradea, brutăria și patiseria Dolary Bratca, de Banca pentru Alimente Oradea, Asociația SOS Șansa Copiilor la Educație, Asociația Avram Iancu Beiuș, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au făcut posibilă această tabără devenită emblematică pentru activitatea noastră! Abia ce s-a terminat tabăra și am primit informații cu privire la posibilitatea unei colaborări pentru organizarea taberei și în 2024”, au mai transmis organizatorii, care și-au făcut un obicei din a crea clipe unice pentru copii în fiecare vară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!