Pentru a deveni adulţi responsabili nu doar faţă de societate, ci şi faţă de mediul înconjurător, 60 de copii şi tineri din Bihor au fost selectaţi în tabăra "Prietenii naturii", organizată de asociaţia Cătunul Verde.

Din cauza pandemiei, participanţii nu au putut merge într-o tabără clasică, organizatorii preferând să evite riscul unor infectări. Aşadar, anul acesta tabăra este organizată ca un program de zi: timp de o săptămână, opt ore pe zi, copiii se întâlnesc cu animatorii voluntari şi fac diferite activităţi, descoperind natura din mijlocul Oradiei ori învăţând obiceiuri ecologiste.

De pildă, micuţii au fost deja în vizită la ABA Crişuri, unde au aflat nu doar ce rol are instituţia, ci şi rolul barajelor de acumulare ori cum lucrează draga, utilajul care curăţă fundul apelor.

Pe parcursul săptămânii, copiii vor participa şi la o ecologizare în parcul Bălcescu, unde este deja montat un cort al "Cercului solidarităţii", de colectare a deşeurilor electrice, vor afla de la specialişti cum să se protejeze de pericolul traficului de persoane şi, printre altele, vor face fotografii în natură. Tabăra se va încheia cu o lecţie despre apă termală, la ştrandul din Băile 1 Mai.

"Prietenii naturii" au fost selectaţi de Asociaţia Cătunul Verde cu sprijinul partenerilor: Şcoala Creştină Privată din Cartierul Rromilor Tinca, Fundaţia Caritas Centru Social Sf. Stefan Saniob şi Asociaţia Mereu Împreună.

În total, ONG-ul a organizat trei serii de tabere, participând atât copii şi tineri defavorizaţi (din familii nevoiaşe, copii instituţionalizaţi şi copii din familii de romi), precum şi elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură.

"Tabăra "Prietenii naturii" are ca scop dezvoltarea aptitudinilor de viaţă socială şi de comportament de protecţia naturii ale copiilor proveniţi din familii defavorizate prin crearea unui program complex de activităţi de educaţie nonformală şi educaţie ecologică folosind tehnici de învăţare experienţială şi prin aventură. Cu ajutorul voluntarilor şi al studenţilor care își desfăşoară practica de specialitate în cadrul organizaţiei noastre am dezvoltat un program complex prin care copiii să conştientizeze necesitatea convieţuirii în armonie cu natura şi în acelaşi timp introducem elemente de dezvoltare personală şi autocunoaştere", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Proiectul este finanţat de Direcţia Social Comunitară Bihor şi din bani strânşi de voluntarii ONG-ului ca donaţii.