Într-o lume care a uitat de gesturi bune, în care filme cu animăluţe agresate şi mutilate până şi de copii sufocă internetul, mai sunt şi oameni cu suflet mare, care li se dedică.

Sătul să vadă pisici fără stăpâni, care-şi găsesc sfârşitul sub maşini, orădeanul Adrian Gheară a decis să înfiinţeze, alături de prietena lui, Alina, un centru de adopţie pentru pisici. Aici, micile feline vor avea hrană, vor fi curăţate, spălate şi vor fi "cipuite", pentru ca, după ce pleacă din centru, soarta lor să poată fi urmărită...

Bosky din boscheţi

Absolvent de Gojdu şi al Facultăţii de Electrotehnică şi Informatică, la cei 28 de ani Adi e deţinătorul unei afaceri în domeniul IT. A fost dintotdeauna un iubitor al animalelor. Ca dovadă, are acasă doi motani, amândoi culeşi de pe stradă.

Primul a fost adoptat acum 5 ani, pe când era doar un pui. "Îl cheamă Bosky, de la "boschetar", şi l-am găsit chiar în boscheţi, zgribulit şi plângăcios. Mai avem un motan tare prietenos, pe care l-am găsit de curând cu un picior rupt, l-am dus la veterinar să-l opereze, iar acum avem grijă de el până îi vom găsi o familie să îl adopte", povesteşte Adi.

Dacă pisicile lui sunt norocoase, pentru că cineva are grijă de ele, alte mii de animale ajung să moară pe străzi sfâşiate de câini, îngheţate sau lovite de maşină. Asta l-a determinat pe Adi să vrea să înfiinţeze un adăpost şi un centru de adopţii pentru ele. "Ideea o am de multă vreme, şi nu e doar a mea, ci şi a altor iubitori de animale. Eu am făcut doar primii paşi".

Ca la Animal Planet

Inspirat de emisiunile tematice de la Discovery şi Animal Planet, Adi a strâns deja un grup de "suporteri" voluntari şi a cooptat în planurile sale şi un cabinet veterinar. "Avem contacte cu asociaţii similare din SUA care ne sfătuiesc, deci avem acces la know-how-ul lor. Din experienţă, costurile întreţinerii unei pisici sunt foarte mici, incomparabil mai mici decât ale unui câine", explică tânărul.

Adi a dat sfoară printre prieteni că îşi caută o casă mai modestă, în oraş, pe care să o amenajeze aşa încât să poată adăposti cel puţin 150-200 de pisici. Iar "marfă" este din belşug. "Dacă le strângem chiar şi numai pe cele din cartierul nostru am umple adăpostul", spune el. Tot la prieteni a apelat Adi şi pentru găsirea unui nume pentru asociaţia sa. A lansat temă de dezbatere pe internet, iar la sfârşitul săptămânii trecute s-a decis: organizaţia se va numi "Prietenii Pisicilor".

Animalele care vor ajunge la centru vor fi iniţial izolate, deparazitate şi tratate de eventuale boli, apoi vor fi "marcate", prin implantarea unui microcip, după care lucrătorii din centru le vor căuta un părinte adoptiv. "De principiu, oricine ne va vizita va fi considerat cu bune intenţii, dar îi vom adresa câteva întrebări, să vedem dacă are posibilitatea să ia în grijă un animal şi dacă ştie ce responsabilităţi îşi asumă", explică Adi.

Bani la greu şi voluntariat

La adăpostul său, nicio pisică nu va fi refuzată. Oricine va putea suna la un număr de telefon şi să raporteze dacă a găsit o pisică abandonată sau bolnavă, daca vreuna s-a blocat pe un acoperiş ori dacă vreun pui s-a rătăcit de mamă. Pentru că, în plus, centrul va fi un loc şi în care stăpânul se poate interesa dacă nu cumva cineva i-a găsit animalul pierdut. "Dacă pisica rătăcită are microcip, putem chiar noi să identificăm stăpânul şi să îl contactăm telefonic", afirmă Adi.

Numai că asta înseamnă o droaie de bani. Numai într-un an costurile estimate, în cazul în care s-ar lucra la capacitate maximă, ajung la 10.000 de euro. "Sunt pregătit să susţin personal primul an de activitate, iar orice donaţie sau sponsorizare ce vine în acest timp va susţine centrul în anii care vor urma", spune orădeanul.

Voluntariatul este o altă componentă pe care se bazează. Pentru că, spune Adi, orădenii sunt în general iubitori de animale. Oricine e bine primit să se implice în acest proiect, primul pas fiind trimiterea unui simplu email la adrian@gheara.ro. "Vom conlucra şi cu părinţi adoptivi temporari, care să aibă grijă de cazurile speciale, ce necesită diverse tratamente, până când exemplarele vor fi pregătite să fie date spre adopţia permanentă".

Nu contează că nu-şi va recupera investiţia, pentru că, spune Adi, caritatea defineşte întreg proiectul pentru salvarea pisicilor. "Nu e un business", subliniază tânărul. Mai sunt şi oameni pentru care banii nu sunt totul...


LUMEA ANIMALELOR
Pisicuţe la hotel

Centrul de adopţie a pisicilor, înfiinţat de Adi, nu va fi doar un adăpost în care se vor strânge pisicile adunate de pe străzi, ci şi un loc în care orădenii care pleacă în vacanţă să poată să îşi lase animăluţele în regim hotelier.

"Intenţionăm să oferim şi acest serviciu, contra unei sume de bani, care ar putea susţine cauza caritabilă. Desigur, va fi amenajat un spaţiu separat pentru pisicile private, astfel încât să nu existe niciun risc să contacteze viruşi sau paraziţi de la pisicile de pe stradă", a mai spus tânărul.

În plus, în centru îşi vor găsi locul şi alte animale mici, precum aricii, care uneori se rătăcesc prin oraş şi trebuie returnaţi mediului lor natural, pe câmp.