Mészáros Lőrinc, prieten din copilărie al premierului Ungariei, Viktor Orbán, şi în acelaşi timp cel mai bogat om din Ungaria, a cumpărat recent aproape 1.300 de hectare de teren în România, mai precis în judeţele Bihor şi Arad. 

Costul? 8,35 milioane euro 

Informaţia a fost publicată de portalul maghiar 24.hu, pe baza unor date din Monitorul Oficial al României. 

Potrivit sursei, grupul Mészáros, deţinut de apropiatul lui Viktor Orbán, a creat un holding compus din firmele sale cu profil agricol. Holdingul Talentis Agro Zrt. a fost fondat în luna februarie a anului trecut de către Mészáros Lőrinc şi soţia acestuia Kelemen Beatrix. 

În luna ianuarie a acestui an, holdingul a cumpărat firma Farmland Development SRL, înregistrată în România, cu sediul în oraşul bihorean Marghita, care are în proprietate 1.290 de hectare de pământ. Preţul achiziţiei a fost de 8,35 milioane euro. 

În urma tranzacţiei, sediul firmei Farmland Development SRL a fost mutat în centrul Oradiei, într-o clădire istorică, notează adevarul.ro. 

Olandezi zburători

Farmland a fost deţinută anterior de o firmă olandeză, Van Den Heerik Agricola, fiind fondată în 2015 cu un capital social de doar 200 lei, după care a început să achiziţioneze terenuri în sudul judeţului Bihor şi în nordul judeţului Arad, în zona localităţilor Avram Iancu, Zerind, Mişca, Vânători, Socodor, Pilu, şi Chişinău Criş, scrie presa maghiară. 

Olandezii au cheltuit 5,2 milioane de euro pentru cumpărarea a 1.290 de hectare.

Potrivit documentelor consultate de 24.hu, firma olandeză a înregistrat în anul 2017 un profit modest, de 3.450 euro, iar pierderea a fost de trei ori mai mare. 

Directorul Farmland, Borsi Attila, a declarat pentru portalul maghiar că după părerea sa olandezii au cumpărat terenurile cu scopul de revânzare, de aceea nu au investit mai mult în producţie.

Mészáros Lőrinc n-a venit în Bihor pentru a perfecta tranzacţia. "Aici sigur nu va veni, are el alţi prieteni", a comentat, potrivit adevarul.ro, primarul comunei Mişca, Haász Tibor, adăugând că numele Farmland este cunoscut în zonă drept un actor comercial agresiv. 

Prin interpuşi

Site-ul 24.hu scrie că este posibil ca Farmland să fi cumpărat terenurile tocmai cu scopul să i le revândă lui Mészáros. Această ipoteză este întărită de Borsi Attila, care a spus că vânzarea firmei a fost necesară din cauza faptului că terenurile erau departe de Marghita, motiv pentru care au fost închiriate. 

Farmland nu a solicitat finanţare europeană ori subvenţii de la APIA, un indiciu că proprietarii nu au dorit să menţină în portofoliul lor această afacere. 

Motivul pentru care Mészáros a apelat la o firmă olandeză interpusă ar putea fi, subliniază portalul 24.hu, că un cumpărător olandez nu este suspect în România, în vreme ce apariţia unui investitor agricol maghiar ar putea să genereze dispute politice.  

Bogătaşul lui Orbán

Mészáros a avut succes în afaceri odată cu venirea la putere a partidului Fidesz, condus de Orbán Viktor. De atunci, scrie adevarul.ro, Mészáros s-a transformat în continuu, devenind dintr-un instalator de gaze în cel mai bogat om din Ungaria, având la 53 de ani o avere estimată de Forbes, anul trecut, la 1,15 miliarde euro. 

O parte a presei maghiare susţine că Mészáros este de fapt un paravan, pentru că adevăratul proprietar al imperiului este chiar premierul maghiar. De altfel, cei doi sunt consăteni şi prieteni din copilărie. 

Merită amintit că Mészáros a cumpărat majoritatea covărşitoare a presei maghiare, asigurând astfel "simpatia" media pentru Orbán.   

Printre afacerile acestuia se numără construcţii, activitate hotelieră, media, agricultură. El este totodată cel mai important sponsor al clubului de fotbal Academia Puskás. Index.hu susţine că gurile rele spun că primarul este un simplu "portofel" al elitei Fidesz şi în primul rând al premierului Orbán Viktor. 

Ofensiva maghiară

Încă din anul 1999, la Şcoala de vară din Tuşnad, Viktor Orbán a declarat că "dacă România va intra în declin (economic - n. r.) o parte a ei trebuie să se dezvolte". Această strategie pare să fie urmărită în prezent, având în vedere investiţiile masive ale statului maghiar în Transilvania.

Potrivit portalului Átlátszó Erdély, anul trecut guvernul maghiar a alocat o sumă record de 84 miliarde de forinţi (aproximativ 254 milioane euro) pentru diferite organizaţii maghiare din Transilvania. 

În mare parte, această sumă a fost cheltuită pentru cumpărarea de imobile. Pe lângă acest sprijin, guvernul maghiar a promis anul trecut investiţii în Ţinutul Secuiesc în valoare de 77 milioane euro, informează MTI, citat de adevarul.ro.