Un copil în vârstă de 4 ani, din Cluj, a trecut pe lângă moarte, joi, fiind cât pe ce să se înece la piscina Hotelului Perla din Băile 1 Mai.
"În jurul orei 17.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost sesizat că un copilaş s-a înecat într-o piscină din Băile 1 Mai. La faţa locului s-a deplasat echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD", a declarat locotentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Se pare că micuţul, aflat cu familia în vacanţă la Băile 1 Mai, era în bazin, într-un colac de salvare, dar la un moment dat mama sa a constatat că a dispărut. O mătuşă a fost cea care l-a scos de sub apă. Din fericire, în apropiere se afla şi un medic, cu ajutorul căruia, până la sosirea echipajului SMURD, oamenii i-au acordat copilului primul ajutor, prin compresie toracică.
"Când a sosit echipajul nostru, copilul era inconştient, dar respira. Nu a mai fost nevoie să îl resuscităm, şi-a revenit prin îngrijirile medicale acordate. Acum este conştient, a şi început să plângă, am înţeles, şi a fost transportat la Spitalul Municipal pentru îngrijiri", a precizat dr. Beres Zsolt, de la SMURD.
SFATURILE ISU:
ISU face un apel la adresa cetăţenilor ca, inclusiv atunci când sunt la piscine, să fie foarte atenţi, mai ales la copii.
- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
- Urmăriţi continuu conduita copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau al altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;
- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metodă eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
- Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.