Şapte din cei nouă candidaţi la Primăria Oradea au răspuns invitaţiei Consiliului Tinerilor din România, filiala Bihor, la o dezbatere electorală, cu teme care îi interesează pe elevi, studenţi şi alţi tineri ai urbei.

Întâlnirea a avut loc joi după amiază, în Parcul Nicolae Bălcescu şi s-a desfăşurat în faţa celor câteva zeci de spectatori, din care majoritatea susţinători ai candidaţilor prezenți: Bogdan Manafu (PMP), Cseke Attila (UDMR), Daniela Ghiuro (ALDE), Emilian Pavel (PSD), Ioana Mihăilă (USR PLUS), Daniel Pop (PRO România) şi Mircea Jacan (POL).

Au absentat PPMT-istul Zatyko Gyula şi PNL-istul Florin Birta, considerat de altfel favoritul cursei electorale. Absenţa celui din urmă a fost subliniată şi de activiştii USR PLUS, care l-au luat la mişto, afişând mesaje care subliniau că s-a ascuns de dezbatere. "L-a văzut cineva pe Florin Birta?" şi "Florin, cum rămâne cu respectul faţă de tineri?", au întrebat, retoric, oponenţii politici ai viceprimarului Oradiei.

Candidaţi Primăria Oradea

Cearta pe Birta

Absenţa lui Birta a stârnit şi cel mai zgomotos moment al serii. După circa o oră şi jumătate în care toţi candidaţii s-au comportat civilizat, respectând inclusiv cele 2 minute pe care fiecare le-a primit pentru mesajul propriu ori răspunsuri la întrebări pregătite de organizatori sau venite din public, a avut loc un moment tensionat, când moderatorul şi, de altfel, iniţiatorul dezbaterii, Ionuţ Coman, a anunţat că va citi răspunsurile transmise în scris de Florin Birta la cele două întrebări pe care toţi candidaţii le-au primit cu 48 de ore înainte de eveniment.

Solicitarea a venit de la o tânără, care şi-a exprimat această dorinţă printr-un bileţel, toţi participanţii având posibilitatea să transmită întrebări scrise, în timp real, către candidaţi.

Anunţul a stârnit nemulţumirea candidaţilor Emilian Pavel şi Daniela Ghiuro, dar şi a susţinătorilor acestora şi a altor persoane din public. "Nu, nici vorbă, n-a fost aici. Să citească pe Facebook (n.r. cei curioşi de mesajul lui Birta). Dacă veţi citi, eu plec de la dezbatere", a spus Pavel dând să plece. "Nu vă supăraţi, noi stăm aici, înţepenim pe asta (n.r. paleţi de lemn pe care au stat toţi candidaţii), ca să ascultăm ce a transmis el? Nu sunt de acord", a spus şi Ghiuro, ridicându-se la rândul ei.

În acelaşi timp, tânăra care a cerut să afle răspunsul lui Birta a insistat, spunând că este interesată şi de răspunsurile candidaţilor absenţi şi că este dreptul ei să le afle. A fost contrazisă vehement de susţinătorii PMP, ALDE şi PSD. "Cultură politică înseamnă să daţi răspuns la solicitările cetăţenilor. Insist să fie citite răspunsurile candidaţilor absenţi", a pretins fata, în ciuda obiecţiunilor vehemente.

Până la urmă, însă, organizatorul a renunţat la solicitarea ei, făcându-i astfel pe majoritatea celor prezenți să-şi reia locurile, cu excepţia grupului de activişti PSD, care n-au mai revenit pe scaune.

Promisiuni pentru tineri

Cu excepţia acestui moment, dezbaterea a decurs lin. Toţi candidaţii au avut ocazia să se prezinte şi să-şi spună promisiunile pentru tineri, în unanimitate menţionând că vor ţine cont de părerile cetăţenilor, inclusiv ale tinerilor.

Întrebaţi cum îi vor ajuta concret pe tineri, politicienii au avansat idei precum locuinţe sociale pentru ei, centre de afaceri unde să se poată lansa ca antreprenori, îmbunătăţirea infrastructurii din şcoli, parteneriate cu universităţile locale, etc.

De asemenea, au fost lansate şi câteva idei originale. De pildă, Cseke Attila a propus burse pentru studenţii care rămân în Oradea după absolvirea facultăţii, Daniel Pop a spus că-şi doreşte combaterea dependenţei de droguri în rândul tinerilor, iar Daniela Ghiuro vrea să-i facă pe tinerii orădeni voluntari în proiectele administraţiei.

Emilian Pavel a readus în discuţie eterna Casă de Cultură a Studenţilor, pe care politicienii o promit de mult şi pe care el garantează că o va înfiinţa, dacă va deveni primar, Ioana Mihăilă şi Mircea Jacan au promis alocare bugetară pentru tineri, iar Bogdan Manafu a garantat şi debirocratizarea procedurilor, astfel încât tinerii să aibă mai uşor acces la resursele Primăriei.

În ultima parte a dezbaterii, au primit ocazia să vorbească şi câte un candidat la Consiliul Local de la fiecare formaţiune, răspunzând la întrebări venite din public. Evenimentul a durat 2 ore, iar la final candidaţii au dovedit fair-play: s-au salutat cordial şi şi-au urat succes.