Aula Magna a Universităţii a găzduit, joi, prima dezbatere între cei şase candidaţi la funcţia de rector: Gheorghe Ionescu, Constantin Bungău, Ioan Felea, Ioan Horga, Alexandru Ilieş şi Mircea Chiriac.

Patru facultăţi au fost invitate la întâlnire (Inginerie Managerială şi Tehnologică, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Energetică şi Management Industrial şi, în fine, Facultatea de Ştiinţe), dar Aula nu s-a umplut nici pe jumătate, fiind prezente doar câteva zeci de cadre didactice, în pofida faptului că respectivele facultăţi sunt cele mai mari.

După extragerea ordinii în care candidaţii îşi vor prezenta, în linii mari, programul, fiecare din cei şase a încercat, în limita a 5 minute, să convingă că merită votat.

Când a sosit momentul întrebărilor, cei prezenţi au formulat cinci întrebări generale, la care au trebuit să răspundă toţi candidaţii, însă în final au fost puse doar trei, pentru economie de timp. Astfel, candidaţii au trebuit să spună ce hotărâri luate de fostul rector Cornel Antal apreciază şi pe care le-ar schimba, ce vor face cu oamenii pe care vor trebui să-i dea afară, dacă vor continua restructurarea şi, în fine, cum vor relua evaluarea internă a domeniilor de studii, astfel încât la următoarea ierahizare Universitatea să obţină un punctaj mai mare.

La prima întrebare, Ionescu a spus că vrea să ducă mai departe obţinerea unui calificativ de încredere ridicată din partea ARACIS şi că nu doreşte să continue restructurarea fără consultarea facultăţilor. Horga a spus că vrea că continue consolidarea imaginii Universităţii, iar la capitolul schimbări că militează pentru o restructurare din temelii, în urma căreia să rămână între 7 şi 11 facultăţi.

La rându-i, Ilieş a afirmat că doreşte să fie în continuare deschis cu studenţii, dar ar fi mai atent la gestionarea spaţiilor Universităţii, iar Felea că va continua încurajarea cercetării şi că "ar trebui făcută mai bine relaţia cu mediul socio-economic".

Mircea Chiriac a susţinut că ar continua restructurarea, spunând inclusiv că ar face din toate cele trei facultăţi inginereşti una singură. "Nimeni nu te mai votează", i-a răspuns unul din inginerii prezenţi, în timp ce toţi cei din sală vociferau, vizibil nemulţumiţi de o asemenea comasare. Acelaşi Chiriac a spus că nu mai doreşte să tolereze faptul că, pentru unii universitari, activitatea didactică e un "second-job".

În fine, actualul ordonator de credite, Constantin Bungău, a spus că apreciază la fosta conducere transparenţa decizională, iar ceea ce nu-i place nu e un lucru consistent, ci taman... site-ul Universităţii.

Întrebaţi ce vor face cu posibilii disponibilizaţi în urma restructurării, candidaţii au dat cam acelaşi răspuns, sugerând că vor găsi soluţii ca oameni să nu ajungă şomeri, ci, eventual, să fie relocaţi.

Când a venit momentul ca publicul să pună direct întrebări câte unui candidat, singurul interpelat a fost Felea, pe care profesorul Daniel Paşca de la Matematică, dornic să afle de ce cadrele didactice care se regăsesc în clasamentul universitarilor cu contribuţie pozitivă la ierarhizarea Universităţii nu sunt aceleaşi cu cele care primesc gradaţie de merit. Felea n-a putut să răspundă decât că gradaţiile de merit se dau după un regulament adoptat de Senatul universitar.

Următoarea dezbatere între cei şase candidaţi va avea loc miercuri, de la ora 13, tot în Aula Magna, pentru universitarii de la Arte, Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane, Teologie Ortodoxă şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.