După patru luni în care au protestat în fiecare duminică în centrul Oradiei, arătându-şi opoziţia faţă de exploatările cu cianuri la Roşia Montană ori a celor de gaze de şist în Bihor, ecologiştii orădeni au luat o pauză.

În prima duminică a anului 2014, protestul din Piaţa Unirii nu a avut loc, pentru că iniţiatorii mişcării nu au reuşit să obţină autorizaţia necesară de la Primărie. După cum se ştie, bugetarii au fost în vacanţa specifică sărbătorilor de iarnă, iar în singura zi lucrătoare din săptămâna aceasta, luni, protestatarii nu au reuşit să se mobilizeze şi să înainteze cererea de protest.

În acest context, ei au ales ca duminica aceasta să fie una liberă de scandări. În ciuda acestui fapt, patru dintre ei s-au adunat la obişnuita oră 16 în Piaţa Unirii. "Suntem aici doar ca să anunţăm că protestul nu se ţine", a explicat Mircea Talpoş, unul dintre protestatari.

Tot preventiv au fost prezenţi în piaţă şi jandarmii bihoreni. Un echipaj al Jandarmeriei a sosit la câteva minute după ora 16, dar oamenii legii n-au făcut altceva decât să supravegheze, de la distanţă, piaţeta.

Ecologiştii spun că, cel mai probabil, protestele se vor relua pe 12 ianuarie. Până atunci, însă, îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de această mişcare să li se alăture pe grupul de Facebook anume creat, "Oradea pentru Roşia Montană".