Autorităţile locale şi judeţene organizează, în perioada 9-11 septembrie, Sărbătoarea Recoltei din Bihor, un eveniment prin care şi-au propus să promoveze produsele şi tradiţiile mai multor oraşe şi comune din judeţ.

Fiecare localitate participantă va avea câte un stand dichisit, în care îşi va putea prezenta cele mai de seamă produse agroalimentare, pe care vizitatorii le vor putea cumpăra la preţ de producător. Pe lângă aceştia, la standuri vor putea să se promoveze pensiunile agroturistice din respectivele comune, meşteşugarii şi artiştii populari din zonă.

Totodată, organizatorii i-au îndemnat pe toţi participanţii să aducă diverse specialităţi spre degustare, să facă demonstraţii de gătit şi să expună veşminte şi obiecte populare moştenite din străbuni. Astfel, comunele nu îşi vor promova doar recolta, ci se vor prezenta ca destinaţii turistice.

De asemenea, organizatorii au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în curtea Cetăţii se va face şi must proaspăt, precum şi – cel mai probabil – pâine de casă într-unul dintre cuptoarele funcţionale de lângă Muzeul Pâinii.

La prima ediţie a Sărbătorii Recoltei vor participa circa 20 de oraşe şi comune, între care Beiuş, Aleşd, Vaşcău, Şuncuiuş, Toboliu, Mădăras, Şinteu, Diosig, Curăţele, Sîrbi, Suplacu de Barcău, etc. Deocamdată lista este doar orientativă, căci organizatorii s-ar putea să mai adauge unele standuri.

Totuşi, potrivit organizatorilor, multe primării au fost reticente vizavi de participarea la Sărbătoarea Recoltei. "Trebuie să le transmitem administraţiilor locale să se implice în astfel de evenimente. Este datoria lor să-şi sprijine producătorii locali şi să-i promoveze", a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, enologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana".

Pe tot parcursul celor trei zile de festival în curtea fortăreţei vor cânta şi dansa ansambluri folclorice din comunele reprezentate în Sărbătoarea Recoltei, dar nu numai.

Pe de altă parte, cu această ocazie autorităţile le-au pregătit primarilor şi producătorilor workshop-uri în care să se promoveze în faţa unor posibili investitori, respectiv în care să afle despre posibilitatea accesării de fonduri europene în mediul rural.

Prima ediţie a Sărbătorii Recoltei din Bihor este organizată de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", Consiliul Judeţean Bihor, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, respectiv Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor.