Meşterul popular bihorean de higheghi Cornel Palladi a prezentat, sâmbătă, prima expoziţie de viori cu goarnă din Beiuş, amenajată în propria gospodărie.

Evenimentul a avut loc la ora prânzului, în curtea casei meşterului popular, care i-a invitat pe 15 participanţi într-o casă de lemn din spatele gospodăriei, unde a amenajat expoziţia. În încăpere pot fi văzute diverse instrumente: vioară cu buchet de goarne, vioară electrică, vioară cu portavoce, vioară cu goarnă de lemn şi chiar o vioară din coarne de cerb.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Mircea Câmpean, reprezentantul Comisiei Naţionale de Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii, care a spus că bihoreanul merită să primească titlul de Tezaur Uman Viu (titlu onorific acordat meşterilor "pe cale de dispariţie"), dar şi că va face demersuri pentru ca expoziţia să devină un muzeu al higheghilor.

"Mă bucur că am cunoscut acest meşter popular care a dus meşteşugul rudimentar al viorii cu goarnă din anii `70 la aceste opere pe care le puteam vedea astăzi. Este foarte important că avem asemenea oameni. Tocmai de aceea sunt aici, să-l facem cunoscut pe domnul Palladi şi la Bucureşti. Avem gânduri mari pentru el şi, împreună cu colegii de la Centrul de cultură al judeţului Bihor, trebuie să ne unim şi să promovăm aceste valori", a adăugat Câmpean.

La deschiderea expoziţiei au mai luat parte şi membrii familiei, între care şi fiul meşterului, Dacian Palladi, fost city-manager al Oradiei, primarul Beiuşului, Gabriel Popa, dar şi baritonul Florin Mariş Hinsu, managerul Centrului de cultură Bihor, care a spus că va promova acest meşteşug şi peste hotarele judeţului.

După discursuri, invitaţii au avut parte de momente artistice. Dirijorul orchestrei populare din Oradea, Adrian Miescu (foto) a cântat la vioara cu goarnă "Balada" lui Ciprian Porumbescu, iar clarinetistul Petrică Popa, alături de violonistul Florin Cristian Laboş, au interpretat la instrumente o suită de Bihor.

Beiuşeanul Cornel Palladi, în vârstă de 76 de ani, este cunoscut în judeţ pentru măiestria cu care creează viorile cu goarnă, pe care a început să le confecţioneze încă din anul 1982. Până în prezent, bihoreanul a vândut multe higheghi, unele dintre ele fiind livrate în oraşe din Statele Unite, Belgia, Olanda şi Franţa.

Viorel Orbai 
Mădălina Sim