În fosta clădire a Şcolii Dacia de pe strada Călimăneştilor a fost inaugurată, luni, prima grădiniţă Waldorf din Oradea. Secţiile în care preşcolarii sunt pregătiţi după normele acestei pedagogii alternative, până acum răspândite la mai multe grădiniţe din oraş, s-au reunit într-o singură clădire, sub egida Liceului German. "Este materializarea unui vis a multor părinţi. Vom dovedi că acest proiect este unul viabil pe termen lung", a declarat directoarea liceului şi a grădiniţei, Adriana Bunea.

Primele grupe de grădiniţe în care se aplică alternativa educaţională Waldorf, cu metode pedagogice artistice şi care oferă mai multă libertate copiilor, au apărut la Oradea în 2010, graţie membrilor Fundaţiei NAD. Iniţial, după cum a explicat şi viceprimarul Ovidiu Mureşan luni, la inaugurarea noii grădiniţe, secţiile Waldorf au funcţionat în cadrul Grădiniţei Luceafărul, din cartierul rezidenţial cu acelaşi nume. După ce contractul Primăriei cu dezvoltatorul imobiliar s-a încheiat, grupele Waldorf au fost răspândite la mai multe grădiniţe din oraş. Membrii fundaţiei NAD, alături de educatoare şi de părinţii care au ales să-şi educe copiii în această alternativă au căutat soluţii ca grupele să se reunească într-o singură clădire, care să respecte normele alternativei ce îşi doreşte dezvoltarea laturei spirituale şi artistice a copiilor, adică să aibă pereţii fără desene ori doar jucării din materiale naturale.

În luna iulie, Consiliul Local a decis să dea clădirea şcolii de pe strada Călimăneştilor, odinioară folosită de Şcoala Dacia, în administrarea Liceului German, iar secţiile Waldorf să se reunească aici în prima grădiniţă de acest gen din Oradea. Primăria a alocat 106.000 de lei pentru renovarea imobilului, urmând să mai plătească pentru racordarea imobilului la reţeaua de termoficare, în prezent sălile fiind încălzite cu sobe de teracotă.

În acelaşi timp, fundaţia NAD a adunat donaţii de la orădeni, pentru a dota grădiniţa cu cele necesare. "În scurt timp, am reuşit să adunăm 25.000 de lei, ceea ce este absolut minunat şi le mulţumim orădenilor care au ales să sprijine grădiniţa", a precizat Florica Opriş, unul din membrii fundaţiei care a făcut demersurile necesare ca la Oradea să se predea pedagogia Waldorf.

claudiu pop.JPGTotodată, membrii fundaţiei au ţinut să-i mulţumească în mod deosebit prefectului Claudiu Pop (foto), care de altfel a fost prezent la inaugurare şi care i-a susţinut de la bun început în identificarea celor mai bune soluţii pentru ca pedagogia Waldorf să poată fi aplicată în Oradea.

Alături de muncitorii constructorului Rosimod Prod, firma care a câştigat licitaţia Primăriei, la renovarea imobilului au lucrat şi părinţii copiiilor care frecventează acum grădiniţa Waldorf. "Avem 74 de copii în trei grupe: una cu program normal şi predare în limba română, iar alte două cu program prelungit şi cu predare în limba română, respectiv maghiară", a precizat Adriana Bunea. Cele 5 educatoare care predau în aceste grupe au absolvit modulul pedagogic necesar alternativei Waldorf.

Prezentă la inaugurarea grădiniţei, vicepreşedinta Fundaţiei NAD la nivel naţional, Mariana Elena Voiculescu, a precizat că în Oradea se stabilesc premisele ca alternativa Waldorf să fie o opţiune şi pentru elevi, adică să se înfiinţeze clase de şcoală primară Waldorf. "Această pedagogie creează oameni care îşi pun ţeluri înalte. Şi o societate care nu are asemenea oameni care să-şi urmărească ţelurile şi să şi le atingă nu este o societate sănătoasă", a precizat Voiculescu.