Credincioșii catolici au început să sărbătorească Adventul, adică perioada de dinaintea Crăciunului, prin aprinderea, sâmbătă seara, în curtea Bazilicii Romano-Catolice, a primei lumânări de Advent, în prezența episcopului Böcskei László. În premieră, ceremonia a fost precedată de o paradă a „îngerilor” și copiilor prin oraș. 

Parada a fost organizată de trupa Liliput a Teatrului Szigligeti, iar personajele principale, pe catalige, au fost costumate în îngeri, care vestesc nașterea Mântuitorului. De altfel, unul dintre ei a purtat o stea, amintind de cea care i-a călăuzit pe magi spre ieslea în care s-a născut Iisus. 

Din alai au mai făcut parte mulți copii îmbrăcați în alb, aceștia oferind în cadrul evenimentului și recitaluri cu cântece specifice acestei sărbători. 

La ceremonialul de aprindere a primei lumânări de Advent au participat nu doar credincioși catolici, ci și din alte confesiuni, la invitația Episcopiei Romano-Catolice. 

„Să ne întoarcem spre lumină! Nu este suficient să aprindem lumina pe coroană, ci să o aprindem și în inimile noastre”, a spus episcopul Böcskei.

(foto: Szilagyi Lorand)

Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului şi, spun preoţii, arată că adevărata luminică vine de la Isus. 

Și în Oradea, cele patru weekenduri de Advent sunt marcate de către credincioşii catolici prin aprinderea, treptată, a patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad.

(foto: Szilagyi Lorand)

În acest an, în fiecare sâmbătă a sărbătorii, deci și pe 3, 10 și 17 decembrie, se vor organiza parade cu personaje care amintesc de sărbătoarea Crăciunului, printr-un parteneriat încheiat de Episcopia Romano-Catolică și Teatrul Szigligeti. Pe lângă membrii Trupei Lilliput și artiștii Ort-Iki (teatru stradal din Debrețin), la paradă participă și elevii cursului de actorie „Szigligeti Tanoda”, cu cântece de Crăciun. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!