La fel ca-n fiecare an, Episcopia Romano-Catolică invită orădenii la ceremoniile de aprindere a lumânărilor pe coroana de Advent, în faţa catedralei din complexul Baroc. Prima lumânare va fi aprinsă sâmbătă, de la ora 18, zi în care credincioşii se vor ruga pentru "darul unităţii".

Conform unei informări transmise de Episcopie, în perioada de Advent, adică cea care precede Naşterea Domnului, va fi organiza un aşa numit lanţ de rugăciune, sub sloganul "Fii tu lumina în întuneric!", iar în fiecare săptămână preoţii şi credincioşii se vor ruga pentru diferite categorii de persoane.

Astfel, sâmbătă, 27 noiembrie, va avea loc rugăciunea pentru darul unităţii, iar săptămâna următoare, pe 4 decembrie, "rugăciune pentru cei bolnavi şi îngrijitorii acestora, petru toţi cei care lucrează în domeniul sanitar". Pe 11 decembrie va urma rugăciunea pentru elevi, tineri şi educatorii / profesorii acestora, iar pe 18 decembrie rugăciunea pentru familii, părinţi, fiind amintiţi taţii în anul Sfântului Iosif.

"Aceste intenţii sunt împărtăşite şi de comunităţile din toată dieceza ca în timpul aşteptării de advent să încredinţăm împreună această lume iubirii lui Dumnezeu care este aproape de noi", transmit romano-catolicii. 

În fiecare dintre cele patru seri de sâmbătă, de la ora 18, va fi aprinsă câte o lumânare de advent în coroana amplasată în curtea catedralei romano-catolice de Oradea. 

În 2020, evenimentele au fost dedicate persoanelor care se aflau "în prima linie a slujirii" în pandemie. Astfel, prima lumânare a fost aprinsă dr. Béres Zsolt, de la SMURD Bihor.

Perioada de Advent este cea care precede Naşterea Domnului. Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o coroniţă din brad cu lumânări în preajma Crăciunului. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului şi, spun preoţii, arată că adevărata lumină vine de la Isus.