În noaptea de luni spre marți, când a intrat în vigoare interdicția circulaţiei între orele 23.00 – 05.00, poliţiştii din toată ţara au acţionat, alături de jandarmi şi poliţişti locali, pentru a verifica modul în care sunt respectate noile restricţii. În Bihor, poliţiştii au dat amenzi în valoare de peste 14.500 lei.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Poliţiei Bihor, acţiunea din noaptea trecută s-a desfăşurat sub autoritatea Prefecturii Bihor.

"Pe raza judeţului Bihor, au fost depistate 43 de persoane care nu au respectat interdicţiile privind deplasarea. Astfel, au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 14.600 de lei", se arată în comunicat .

Acţiunile de verificare a regulilor impuse de autorităţi vor continua la nivelul judeţului Bihor şi în următoarea perioadă. Cei care sunt prinşi fără o declaraţie pe proprie răspundere completată riscă până la 2.500 lei amendă.


Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor reamintesc că în toate localităţile este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

- deplasări în afara localităţii a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional cetăţenii sunt obligaţi să prezinte, la cererea autorităţilor, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia trebuie să cuprindă: numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

- Organizarea de evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situaţia în care forţele de ordine constată că aceste interdicţii sunt încălcate, vor interveni cu fermitate şi vor aplica sancţiuni contravenţionale.

- Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanţarea fizică, să nu uite de obligativitatea purtării măştii de protecţie, să nu se expună la riscuri.

- Cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.