Oscar, un motan din Marea Britanie, este prima pisică "bionică" din lume. În urma unei intervenţii chirurgicale, Oscar a primit o pereche de lăbuţe artificiale. Operaţia a fost realizată de un chirurg specializat în operaţiile de protezare, relatează AFP.

Motanul în vârstă de doi ani şi jumătate şi-a pierdut lăbuţele posterioare după ce o combină secerătoare i le-a tăiat în timp ce oscar stătea la soare. Noel Fitzpatrick, medicul chirurg care a efectuat operaţia, a creat pentru motan o pereche de proteze, considerate o premieră mondială în domeniu.

Operaţia în care au fost "montate" lăbuţele artificiale a durat trei ore. Medicii veterinari britanici au inserat noile "glezne" prin perforarea oaselor membrelor posterioare.

Pentru ca celulele osoase să crească şi apoi să se sudeze de metal medicii au acoperit implanturile ataşate cu hidroxiapatită. În acest fel, sunt evitate şi eventualele infecţii.

"Acum Oscar poate să meargă şi să sară aşa cum o fac şi suratele sale", a declarat Noel Fitzpatrick, chirurgul britanic care a efectuat operaţia.