Drama unei familii din Oradea s-a transformat în şansa altor bolnavi la viaţă. Organele unui tânăr în vârstă de 35 de ani care a suferit un puseu hipertensiv şi a intrat în moarte cerebrală au fost prelevate de echipe de medici din Oradea, Cluj, Bucureşti şi Târgu Mureş, la Spitalul Judeţean.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant de la Spitalul Judeţean din Oradea, orădeanul suferea de hipertensiune arterială şi i s-a făcut rău. Era internat din 7 aprilie la secţia de Terapie Intensivă, însă a intrat în moarte cerebrală şi nu a mai putut fi salvat de către medici.

Miercuri dimineaţă, după ce familia tânărului şi-a dat acceptul, echipaje de medici au sosit la Oradea pentru a preleva organele.

"Operaţia a început la ora 6.30, la Spitalul Judeţean, şi s-a terminat în jurul orei 11.30. Cel puţin doi oameni, care vor primi inima şi ficatul, vor trăi şi alţi patru pacienţi vor avea o viaţă calitativ superioară", a declarat Carmen Pantiş pentru BIHOREANUL.

Inima a fost transportată cu ajutorul unui elicopter SMURD la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, ficatul şi corneele vor ajunge la Bucureşti, iar rinichii la Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca.

"Această operaţie de prelevare a fost a treia în acest an în Oradea, însă este prima la nivel naţional, din 2018, în cadrul căreia s-a pelevat cordul. Echipa de la Bucureşti a fost condusă de dr. Radu Zamfir, echipa de la Târgu Mureş de Cosmin Opriş, iar cea de la Cluj, de la Institutul de Transplant Renal, de Liviu Constantin. Mulţumim familiei pentru acest gest", a mai spus Pantiş.

Vezi momentul decolării elicopterului SMURD, care a transportat inima tânărului la Târgu Mureș, filmat de Digi24 Oradea!