"Am avut astăzi primul donator de organe din România în 2014", a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Potrivit acesteia, donatorul este un bărbat în vârstă de 40 de ani, din judeţul Satu Mare, care a căzut victimă unui accident forestier. Era internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea din 2 ianuarie, după ce a fost tansferat de la un spital din Satu Mare în stare gravă.

Medicii nu au mai avut cum să îl salveze, bărbatul a intrat în moarte cerebrală, iar familia a acceptat să salveze alte vieţi, donându-i organele.

Operaţia s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţă, la spitalul orădean, la ea participând echipe de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti.

"A fost prelevat ficatul, rinichii, corneele, piele şi tendoane", a precizat dr. Pantiş.

Organele au fost transportate, deja, la clinici din Cluj şi Bucureşti, astfel că în curând viaţa unui bolnav de ciroză va fi salvată prin transplant, rinichii vor ajuta doi pacienţi care făceau dializă, iar corneele vor ajuta doi oameni să vadă. Pielea şi tendoanele vor îmbunătăţi viaţa altor pacienţi care au nevoie.

Anul trecut, Oradea s-a menţinut pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe. În 2013, din ce 136 de donatori înregistraţi la nivel naţional, 36 au fost la Oradea.