Organele unei tinere în vârstă de 30 de ani aflate în moarte cerebrală au fost prelevate în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, după ce aceasta a intrat în moarte cerebrală, iar familia şi-a dat acceptul să doneze o parte din organele acesteia.

"Femeia avea 30 de ani şi a intrat în moarte cerebrală luni seară, cu anevrism cerebral rupt. A fost prima prelevare din Oradea de anul acesta. Trei medici din Bucureşti, trei din Cluj şi patru din Oradea au participat la această operaţie, care a durat 5 ore, de la ora 1 până la ora 6. Au fost prelevate corneea, rinichii şi ficatul. Astfel, vor fi salvaţi cinci oameni care erau pe listele de aşteptare", a declarat managerul spitalului, Carmen Pantiş, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acesteia, ficatul este transplantat în cursul zilei de miercuri la Clinica Fundeni din Bucureşti unui pacient care avea ciroză hepatică în fază terminală. Tot miercuri, la Spitalul Militar Central din Capitală doi pacienţi care nu vedeau primesc corneea orădencei, având şansa la o vedere normală, iar alţi doi bolnavi care făceau dializă vor avea rinichii. Carmen Pantiş a precizat că printre aceştia din urmă este foarte posibil să fie un tânăr orădean, absolvent de Teologie.

Directorul Spitalului Judeţean a mai afirmat că o altă pacientă internată la Spitalul Judeţean are 52 de ani şi a intrat miercuri în moarte cerebrală, din cauza unei hemoragii cerebrale, medicii urmând să stea de vorbă cu familia, pentru a-i convinge să doneze organele. Femeia suferea de hipertensiune arterială pe care nu şi-a tratat-o.

Prelevarea din noaptea de marţi spre miercuri este prima din anul 2011 la Oradea. Medicii orădeni care au participat la efectuarea acesteia sunt chirurgii Radu Şuteu şi Mircea Şandor, anestezista Rodica Gilău şi medicul oftalmolog Asia Butnaru.

Anul trecut, Oradea s-a situat pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe, în 2010 fiind efectuate 18 asemenea operaţii.