Prima prelevare de organe din România în anul 2023 a avut loc la Oradea, pe 4 ianuarie. Decesul unui bărbat de 55 de ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, dă speranțe altor pacienți grav bolnavi din țară.

Potrivit dr. Carmen Pantiș, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, bihoreanul a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 2022.

"Acesta a suferit un accident vascular cerebral hemoragic prin ruptură de arteră carotidă. A fost îngrijit de cadrele medicale şi supravegheat, însă în noaptea de Revelion s-au instalat semnele de moarte cerebrală", a declarat dr. Pantiș, marți, pentru BIHOREANUL.

Pacientul a fost declarat în moarte cerebrală în cursul zilei de 3 ianuarie, iar medicii au primit acceptul de prelevare din partea fratelui său pe 4 ianuarie.

Operaţia a avut loc în aceeaşi zi. "S-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Din păcate, însă, rinichii nu au fost eligibili", a mai adăugat medicul.

Gestul va salva viața unui pacient care suferea de o boală gravă a ficatului și o va îmbunătăți considerabil pe a altor oameni care au probleme cu vederea.

Pentru operaţiile de transplant, ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, iar corneea la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Cea de-a doua prelevare din România a avut loc pe 6 ianuarie, la Deva.

În 2021, în România, au avut loc 67 de prelevări de organe, dintre care 9 au fost la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!