Luni a început evaluarea naţională, la prima probă elevii au avut de rezolvat subiectele din varianta doi, cu două subiecte principale.

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe pornind de la poezia "Salcâmi", scrisă de A. E. Baconski, între care şi redactarea unei compuneri între 150 şi 200 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la genul liric a textului.

La subiectul al II-lea, participanţii la examen au primit, de asemenea, mai multe cerinţe pe baza unui text preluat de pe portalul ziarului Adevărul. Totodată, la ultimul punct au avut de redactat, în tot atâtea cuvinte, o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

Examenul a durat până la ora 11, iar rezultatele vor fi afişate în total la nivel de ţară s-au înscris 153.522 de elevi. În judeţul Bihor, din cei 5.030 de elevi bihoreni absolvenţi de clasa a VIII-a, 4.704 s-au înscris la examenele Evaluării Naţionale.

Marţi, absolvenţii de gimnaziu vor susţine examenul la limba maternă, iar pe 29 iunie pe cel la matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 1 iulie până la ora 16, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20. Notele finale vor fi afişate pe 5 iulie.