Membrii clubului Xterra Sport Bihor au anunţat, luni, că bihorenii se pot bucura de 10 trasee noi de alergare montană marcate şi realizate de ei, în Remeţi, Vârtop şi Stâna de Vale. Acestea sunt dedicate atât începătorilor, cât şi avansaţilor.

Singura reţea din ţară

Detaliile legate de proiect au fost prezentate de preşedintele clubului Xterra Sport Bihor, Szokolszky István, care a precizat că în Bihor se află prima reţea de trasee de alergare montană din ţară, în total fiind 15 asemenea trasee, primele 5 fiind realizate anul trecut de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor împreună cu Xterra în Roşia (2) şi Şuncuiuş (3).  

"În ţară mai există doar unul sau două trasee în zona centrală, însă alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi. Ne-am dorit să le oferim bihorenilor şansa de a face sport în cele mai frumoase locuri ale judeţului, iar traseele nu numai că sunt sigure, ci au fost realizate astfel încât să treacă şi pe lângă obiecte turistice cunoscute", a spus preşedintele.

Cele 10 noi trasee sunt marcate cu plăcuţe desenate cu silueta unui alergător, colorată în funcţie de nivelul de dificultate al traseului: galben – pentru începători, verde şi albastru – nivel mediu şi roşu – pentru avansaţi.

Traseele pot fi studiate pe site-ul creat de clubul sportiv – sportinapuseni.ro, unde, în următoarele săptămâni vor putea fi găsite şi informaţii legate de oportunități de cazare în zonele turistice resepctive, dar şi trasee de cicloturism sau de via ferrata.

Pentru toţi

În total, traseele au 194 de kilometri, iar cel mai lung este de 38 de kilometri, în Remeţi. Acesta poate fi parcurs în 5 ore şi 30 de minute, începe de la pensiunea Carpathia şi se sfârşeşte la Coada Lacului Leşu.

Un alt traseu interesant începe de la pensiunea Skipass din Vârtop, fiind marcat cu culoarea albastră. De-a lungul lui alergătorii trec prin Cheile Galbenei, pe la punctul de belvedere Cetăţile Ponorului şi prin platoul Glăvoi. Traseul poate fi parcurs în 3 - 4 ore.

"În toate cele trei zone turistice se află şi trasee pentru începători, dar şi pentru avansaţi", a mai precizat Szokolszky.

Un nou proiect

Proiectul de realizate a traseelor noi a fost finanţat integral de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor (AMD), fiind vorba de 35.000 lei.

Szokolszky István a mai spus că în doi ani membrii clubului ar mai vrea să realizeze "Traversarea Apusenilor", ce ar urma să fie cel mai lung traseu de alergare montană. "Noi ne-am gândit că ar trebui să aibă peste 300 kilometri. Vrem să înceapă din Vadu Crişului şi să se sfârşească în Zlatna, în judeţul Alba", a explicat preşedintele.