După ce profesorul Nicolae Avram a fost revocat din funcţia de inspector şcolar general al IŞJ Bihor, cea care îi era adjunctă şi care i-a preluat atribuţiile, Codruţa Bogdan, trebuie să asigure organizarea sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, în plină desfăşurare, şi să aibă grijă ca anul şcolar 2015-2016 să înceapă fără probleme.

O primă sarcină concretă pe care o are Bogdan este definitivarea listei de directori în şcolile bihorene. Toţi directorii de şcoli sunt numiţi de inspectorul şcolar general cu delegaţie pe un an şcolar, aşa că le expiră tuturor numirile la data de 31 august. Drept urmare, noua şefă a IŞJ Bihor este cea care trebuie să le semneze patalamalele.

"La 80% dintre directori li se vor prelungi mandatele, diferenţa de 20% este pentru că unii şi-au cerut retragerea la catedră, alţii ies în pensie", a declarat Codruţa Bogdan, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la IŞJ Bihor.

Inspectoarea a precizat că speră că până luni finalizează lista directorilor care vor conduce şcolile bihorene începând din septembrie.

Surse neoficiale spun că lista noilor directori a fost deja pregătită de fostul şef al IŞJ Bihor, Nicolae Avram, care ar şi fi trimis-o miercuri Ministerului Educaţiei, sub formă de propuneri. Pe această listă ar figura schimbări la mari şcoli din Oradea.

De pildă, spun sursele BIHOREANULUI, directoarea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Liana Bako, ar urma să fie înlocuită cu adjuncta sa, Liana Papagiannis, iar la Colegiul Naţional Mihai Eminescu ar urma să fie numit director chiar Nicolae Avram. Totuşi, spun aceleaşi surse, Avram nu s-a trecut ca propunere pe lista trimisă la Bucureşti, dar nici n-a propus prelungirea mandatului pentru directoarea Cristiana Marian. Fostul şef al IŞJ Bihor a propus şi schimbarea directoarei Colegiului Transilvania, Mariana Ruge.

Demis ar urma să fie şi directorul Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş, jurnalistul Dan Ispas, cel care a prezidat în vară comisia de Bacalaureat de la Colegiul Unirea Ştei, unde 108 elevi au fost depistaţi că au copiat.

Şi Liceul Aurel Lazăr va avea o nouă conducere, după ce directorul Ioan Micu s-a pensionat. De asemenea, directorii liceelor Ady Endre şi Lorantffy Zsuzsanna ar fi demisionat.

Schimbări vor fi şi în Inspectoratul Şcolar, după ce doi inspectori de specialitate, Nicolae Şaitoş (dezvoltarea Resurselor Umane) şi Anca Mile (limbi moderne) au anunţat că nu mai vor să ocupe aceste funcţii.

Pe de altă parte, Codruţa Bogdan se mai aşteaptă ca joi sau vineri să primească de la Ministerul Educaţiei raportul Corpului de control în ceea ce priveşte cele 191 de transferuri în clasa a IX-a făcute după repartizarea computerizată la liceu.