Toţi cei o mie de elevi ai Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu" au de acum table inteligente, cu ajutorul cărora studiatul aproape pare o joacă.

Cu bani câştigaţi prin proiectul de bugetare participativă din 2018, toate sălile de clasă ale şcolii au fost dotate cu astfel de table interactive, cu calculatoare şi proiectoare, astfel că dascălii folosesc la ore aplicaţii, videoclipuri şi internetul, pentru a preda eficient şi, cel mai important, pe placul elevilor.

Lecţii de ultimă generaţie

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, reprezentanţii Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu" au prezentat noile dotări are şcolii, anunţând astfel că elevii au parte de o educaţie modernă, adaptată secolului XXI.

Concret, fiecare clasă are acum câte un calculator conectat la internet, un videoproiector şi o tablă interactivă. Pe tablă pot fi proiectate aplicaţii sau pagini de internet, care îi ajută pe copii să înveţe lecţiile predate de dascăli. În total, au fost achiziţionate 42 de calculatoare, 40 de table interactive, 40 de videoproiectoare, 6 imprimante multifuncţionale, 55 de căşti cu microfoane pentru laboratorul de informatică şi un sistem de sonorizare mobil.

Monica Ani, profesor Scoala Nicolae Balcescu"Şcoala noastră deschide porţile unui învăţământ în care elevul contează. Ca urmare a implementării proiectului "Investind în educaţie, investim în viitorul copiilor noştri", şcoala devine prima din Oradea, din judeţ şi, probabil, din România cu dotări tehnologice conforme secolului în care trăim", a explicat profesoara Monica Ani (foto), coordonatoarea proiectului prin care şcoala a achiziţionat toate aceste aparate.

Notificări pentru părinţi

Investiţia a costat 200.000 de euro şi a fost finanţată de Primărie, deoarece acest proiect fiind preferatul orădenilor în programul de bugetare participativă din 2018. De altfel, este primul din cele zece proiecte câştigătoare care a fost şi implementat.

Pe lângă aparatele performante, proiectul a presupus şi introducerea unui catalog online în şcoală şi realizarea unui site al unităţii de învăţământ. "Cu siguranţă, dacă aş fi elev, m-aş bucura de aceste investiţii. Poate mai puţin de catalogul electronic", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta. Graţie catalogului electronic, părinţii nu doar află din faţa calculatorului notele şi absenţele copiilor, ci pot primi notificări prin SMS şi e-mail de la şcoală.

Fireşte, elevii au fost încântaţi de noile aparate din şcoală. "Entuziasmul lor a fost absolut covârşitor", a precizat profesoara Monica Ani. Mai mult, în primele zile, ei chiar au părut că se descurcă mai bine cu manevrarea noilor instrumente decât dascălii lor.

Două reprezentante ale părinţilor din şcoală, Daniela Năsui şi Ramona Moraru (preşedinta Asociaţiei de părinţi), au recunoscut că iniţial proiectul nu li s-a părut o idee bună, pentru că acasă micuţii lor stau tot cu tabletele ori telefoanele în mâini. După ce au văzut ce înseamnă o tablă interactivă, mămicile şi-au dat seama că este un dispozitiv benefic pentru elevi. Tocmai de aceea, i-au convins pe toţi părinţii ca, prin intermediul asociaţiei, să investească 20.000 de lei pentru accesorii necesare aparatelor, care nu au fost cuprinse în proiectul plătit de Primărie.

Gheorghe Troie, director Şcoala Bălcescu"Cred că începem să devenim o şcoală europeană", a concluzionat şi directorul instituţiei, profesorul Gheorghe Troie (foto), lăudându-şi colegii pentru proiectul implementat.

Ore interactive

Prezent la conferinţă, Paul Floruţa, managerul CG&GC, firma care a furnizat şi instalat echipamentele, a arătat cum funcţionează tabla inteligentă. Pe lângă că este un suport de proiecţie, iar elevii pot scrie pe ea, tabla vine la pachet cu o aplicaţie care este, de fapt, un joc de echipă. Împărţiţi în două tabere, concurenţii trebuie să "tragă" de o roată a norocului şi să aleagă varianta corectă de răspuns la întrebările generate, din diverse domenii. Fireşte, primesc şi puncte, iar echipa care adună cele mai multe puncte este câştigătoare. Şi, desigur, ştie mai multe...

Floruţa a precizat, totodată, că firma sa va asigura mentenanţa sistemului din Şcoala Bălcescu, aşa cum prevede contractul încheiat.

Jurnaliştii au fost invitaţi apoi în câteva săli de clasă, pentru a vedea cu ochii lor cum folosesc elevii tablele inteligente. Într-o clasă, copii învăţau să deosebească genurile substantivelor din limba franceză prin cântece şi imagini proiectate pe tablă, iar în alta, elevii erau la ora de matematică şi exersau împărţirea, colorând chenare într-o aplicaţie anume concepută şi, fireşte, care rula pe dispozitivul inteligent. Obişnuiţi cu dispozitivele de tip "touchscreen",  elevii abia aşteptau să ajungă la tablă şi să coloreze răspunsul corect!

Va urma?

Kevin Caba, elevPe de altă parte, tot în cadrul conferinţei, un elev de clasa a VII-a, Caba Kevin (foto), a fost premiat simbolic de profesori cu titlul de "mic inginer de sistem". Asta pentru că, au dezvăluit dascălii, Kevin nu este doar pasionat de IT, ci i-a ajutat cu indicaţii despre cum ar trebui instalate aparatele cumpărate. Dovedind că este mai priceput decât mulţi adulţi...

Viceprimarul Florin Birta a felicitat şcoala pentru felul în care şi-a promovat proiectul în campania de bugetare participativă, precizând totodată că în şedinţa Consiliului Local de joi, alte trei proiecte din programul de anul trecut vor fi aprobate, ceea ce înseamnă că vor demara.

Edilul a precizat totodată că, deşi Primăria a decis să nu mai permită unităţilor de învăţământ să înscrie proiecte în acest program, şi alte şcoli din Oradea ar putea avea aceleaşi dotări. "Dacă acest sistem va funcţiona, putem găsi soluţii să-l extindem la nivelul întregului oraş", a declarat viceprimarul. Până la urmă, aşa va arăta viitorul...