După ce în luna mai a acestui an Primăria Aleşd şi-a inaugurat propria staţie de sortare a deşeurilor, prima din România construită de o instituţie publică, a venit şi rândul Oradiei să se laude cu o astfel de maşinărie.

Eco Bihor, firma care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului, a finalizat construcţia staţiei de sortare a acestora, rămânându-i să mai rezolve doar câteva probleme birocratice. Odată soluţionate, Oradea va intra pe harta oraşelor care repun în circulaţie tot ce poate fi refolosit...

Investiţii pentru oraş

În 2005, compania maghiară Keviep, "mama" firmei Eco Bihor, a concesionat pentru 20 de ani exploatarea şi administrarea depozitului ecologic de deşeuri, având obligaţia să construiască toate utilităţile pentru depozitarea şi tratarea deşeurilor.

În prima etapă, Eco Bihor a realizat celula de depozitare, adică groapa de gunoi, cum o ştiu orădenii. Apoi, în timp, a realizat sau a început construcţia mai multor obiective: o staţie de compost a deşeurilor vegetale (nefinalizată), un sistem de valorificare a biogazului rezultat din deşeuri (parţial finalizat), o instalaţie pentru concasat deşeurile din construcţii şi o staţie de epurare (deja funcţională). Acum a venit rândul staţiei de sortare a deşeurilor.

02 Pasztai Zoltan_2.jpg"După 2025, tot ce am construit aici rămâne Primăriei, care fie va administra mai departe pe cont propriu, fie va scoate exploatarea la licitaţie", explică Pasztai Zoltan (foto), directorul Eco Bihor.

Prima sortare

Pe lângă staţia de sortare propriu-zisă, Eco Bihor a construit două hale, una pentru depozitarea provizorie a deşeurilor reciclabile, iar alta pentru depozitarea deşeurilor periculoase, cum ar fi cele toxice. "Nu avem voie să lucrăm cu asemenea deşeuri, aşa că dacă ajung la noi le depozităm până le preiau firme autorizate să le manevreze", spune Pasztai. În schimb, reciclabilele - adică hârtia, sticla, plasticul, metalul şi aluminiul - iau calea staţiei de reciclare.

Deşeurile ce pot fi refolosite pot ajunge la staţie fie în saci, fie compactate în utilajele operatorilor de salubritate. Cele în saci îşi încep circuitul în hală într-un dispozitiv care taie ambalajul. De aici, sunt duse pe o bandă rulantă spre un aşa-numit ciur rotativ, care are rolul de a filtra ce este inutilizabil. "Tot ce e mai mic de 5 centimetri cade într-un container de sub ciur", explică directorul Eco Bihor.

Dacă nu sunt în saci, deşeurile reciclabile sunt vărsate direct pe bandă. De asemenea, dacă se ştie sigur că există doar deşeuri care pot fi valorificate, acestea pot ocoli ciurul, printr-un "by-pass", adică un container din care ajung direct în cabina de sortare.

Fiecare cu reciclabilele lui

Cabina de sortare e locul unde 14 persoane, câte 7 de fiecare parte a benzii rulante, aleg în 6 fracţii, adică în 6 containere diferite, deşeurile trecute de ciur. De exemplu, unii angajaţi iau de pe bandă numai PET-urile şi le pun în recipienţii goliţi apoi în boxe mai mari, aflate dedesubtul cabinei de sortare. Din aceste boxe, materialele sunt împinse pe o nouă bandă rulantă, spre maşina de presat, de unde ies sub formă de baloţi, fie că vorbim de hârtie, aluminiu sau plastic.

Deşeurile care rămân pe bandă în cabina de sortare, adică acelea care nu se încadrează în categoria refolosibilelor, merg mai departe spre un nou ciur, cu bandă magnetică, care reţine metalele, iar ce rămâne, ca de pildă materialele textile, ajunge într-un alt recipient. Este aşa-numitul refuz, care e dus ori la incinerare, ori depozitat la groapă.

Afacere profitabilă

Staţia de sortare din Oradea va putea procesa anual 35.000 de tone şi a costat 2,5 milioane de euro. Pentru întreg procesul de modernizare, firma a primit de la Agenţia Fondului de Mediu 50% din valoarea investiţiilor. Şi-a meritat banii, e convins Pasztai, pentru că va determina scăderea cantităţilor de deşeuri depuse în haldă şi va produce bani din vânzarea materialelor reciclabile către firmele care le revalorifică.

Pentru ca staţia să devină funcţională, mai trebuie doar ca Primăria să-i facă recepţia, iar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului din Cluj să-i elibereze autorizaţia de funcţionare. "Estimez că într-o lună îi facem inaugurarea oficială", spune directorul Eco Bihor.

Depozitarea deşeurilor reciclabile la staţie va fi gratuită, ceea ce prinde bine orădenilor, fiindcă astfel nici operatorul de salubritate nu va impune vreun cost pentru ridicarea acestora de la cei care le produc. Rămâne doar ca orădenii să şi colecteze selectiv deşeurile, ca să aibă staţia ce alege...