Australia este pe cale să devină prima ţară din lume în care cancerul de col uterin (cancerul cervical) va fi clasificat drept un caz rar, graţie unui program respectat cu sfinţenie din 1997 încoace, anunţă ziare.com.
Este vorba despre un program de vaccinări anti HPV şi de testări, continuat în ritm susţinut. În 2007, Australia a devenit una dintre primele ţări din lume care a introdus un program de vaccinare HPV gratuit destinat fetelor, care, în 2013, a fost extins şi la băieţi.
Potrivit ziare.com, care citează un raport publicat de prestigiosul jurnal The Lancet, până în 2020 se estimează că, în această ţară, incidenţa acestui tip de cancer va scădea până la mai puţin de 6 cazuri la 100.000 de persoane anual, până în 2028 vor fi mai puţin de 4 cazuri la 100.000 de locuitori, o rată atât de mică încât boala poate fi clasată ca fiind eradicată, iar până în 2034, dacă programul va continua la fel ca acum, va fi mai puţin de 1 deces la 100.000 de persoane, anual.
"Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest tip de cancer este al patrulea cel mai frecvent din lume in randul femeilor, cu o rata de mortalitate mare, tocmai din cauza ca simptomele sunt foarte putine si e depistat cand e foarte tarziu ca sa se mai poata interveni. Asta, desi cancerul cervical este usor de prevenit, prin vaccinare, iar Australia a extins vaccinarea inclusiv la populatia de sex masculin", arată ziare.com.
In Romania, campania de vaccinare din 2008-2009 a fost un esec total, insa se doreste reluarea vaccinarii, scrie sursa citată.
Țara noastră este pe locul 1 in UE in statistica neagra a cancerului de col uterin, cu pana la 6.000 de cazuri diagnosticate anual, din care 2.000 de decese.
Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman - HPV - cu grad ridicat de risc si cu transmitere pe cale sexuala. E un virus comun, aproximativ 80% din populatie intrand in contact cu acest tip de virus in viata. De cele mai multe ori, nu se intampla nimic, insa in anumite cazuri se produc schimbari la nivelul celulelor cervicale, care, in timp, pot duce la cancer.