După ce Direcţia de Sănătate Publică Bihor a cerut sistarea furnizării apei din reţeaua publică în satele bihorene Delani, Tămaşda, Petid şi Săucani, pe motiv că apa nu este potabilă, primarii din aceste localităţi nu au găsit nicio soluţie să asigure localnicilor apă de consum, aşa că oamenii n-au de ales decât să-şi cumpere apa.

"Încă de anul trecut a fost sistată alimentarea cu apă din Delani, pentru că apa nu e potabilă. Societatea care se ocupă cu furnizarea apei a pus anunţurile de rigoare, că apa nu poate fi băută, iar noi am discutat în Consiliul Local posibilitatea de a trage conductă de la Beiuş", a declarat viceprimarul Beiuşului, Gheorghe Costin, Delani fiind o localitate ce aparţine de municipiul Beiuş.

Edilii au renunţat însă la realizarea unei conducte din Beiuş spre Delani, deoarece între timp Beiuşul a fost inclus în programul de extindere în judeţ a Companiei de Apă Oradea (CAO). "De la 1 octombrie lucrăm la trecerea la CAO", a precizat Costin. Până când lucrările vor fi realizate, însă, oamenii din Delani n-au de ales decât să-şi cumpere apa pentru consum. "Din câte ştiu eu, oamenii din Delani îşi cumpără apă de băut", a mai spus viceprimarul.

În Tămaşda, însă, oamenii nu ţin cont de avertizarea DSP. "De când e comuna aici, nici în Tămaşda, nici în Avram Iancu apa nu e potabilă. Eu am 55 de ani şi de tot atâţia apa asta o beau. Şi părinţii mei, şi bunicii mei tot asta au băut", a declarat primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica. Edilul spune că nu s-a găsit niciodată o soluţie pentru problema apei, însă nici sătenii n-au păţit nimic de la consumul ei.

În satele Petid, comuna Cociuba, şi Săucani, comuna Răbăgani, apa a fost potabilă până la testările făcute în luna septembrie de DSP. "E prima oară când avem problema asta. Încă nu ştim cum vom remedia problema, pentru că nici n-am văzut încă buletinele de analiză", a spus secretarul comunei Cociuba, Ionel Mândru. Ce apă beau oamenii, secretarul n-a putut spune, însă a declarat că nu s-a luat nicio decizie pentru asigurarea de apă potabilă.

Singura primărie care a şi luat măsuri de când a aflat de problema apei nepotabile este cea din Răbăgani, comună din care face parte satul Săucani. "Am montat o instalaţie de tratare a apei, iar acum aşteptăm noi rezultate. Dacă şi aşa apa va fi tot nepotabilă, vom face alte puţuri pentru apă de băut", a declarat primarul din Răbăgani, Alexandru Dărăban. Până atunci, însă, şi oamenii de aici îşi cumpără apa de consum.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat luni că în urma controalelor din luna septembrie din cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei, în patru localităţi nu este potabilă apa din reţeaua publică de alimentare. Drept urmare, furnizarea apei a fost sistată.