Ospăţ mare, sâmbătă, în parcarea centrului comercial ERA. Reprezentanţi ai 22 de comune din judeţ s-au strâns pentru a se întrece în preparatul cărnii de porc, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului concurs D’ale porcului.

Evenimentul a început la ora 8, cu degustări de pălincă. Apoi, edili şi locuitori din comune precum Nojorid, Cetariu, Pomezeu, Sântandrei, Toboliu sau Tileagd şi-au pus şorţurile şi, animaţi de muzică populară, s-au pus la oale.

În jurul orei 11, jumările sfârâiau deja în căldări, iar gospodinele "umflau" maţele de proc ca să le pregătească pentru cârnaţi şi caltaboşi.

Primăriile s-au întrecut pe sine şi pentru a-şi amenaja corturile, pe care le-au împodobit cu clisă şi şuncă afumată, cârnaţi şi elemente decorative rustice.

Între cele mai frumoase standuri s-a remarcat cel al comunei Sântandrei, ai cărei reprezentanţi au adus şi o pâine pe care se afla în relief numele comunei şi au copt pe loc un purcel, în vreme ce Primăria Sălard s-a remarcat cu mici purceluşi din pâine. Inedit a fost şi cortul Primăriei Căbeşti, care şi-a scris numele din ţesături.

La fel ca anul trecut, la final, primăria care va vinde cele mai multe tichete de masă, în baza cărora vizitatorii îşi pot cumpăra produsele gătite, va câştiga trofeul festivalului.

Până la prânz, cam 3.000 de oameni au trecut pe la ERA Park, pentru a degusta toroş, cârnaţi, catalboşi şi alte preparate, însă marea majoritate a orădenilor au început să vină după ora 12.

Între cei care au trecut pe la eveniment în prima parte a zilei s-a numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, senatorul Gavrilă Ghilea, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, împreună cu Florian Sîrca, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), dar şi primarul de Beiuş, Adrian Domocoş.

Festivalul D’Ale Porcului continuă cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări (până la ora 15.30), după care, până la ora 16.30, sunt programate degustările din preparate locale speciale.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’Art şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana".