Primăria a semnat, marţi, contractul pentru achiziţia şi montarea noii centrale de termoficare pe gaz, ce va locul CET-ului pe cărbune, cu asocierea SC Elsaco Engineering şi STC SPA, care a câştigat licitaţia.

Achiziţia face parte din proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Oradea, în perioada 2009-2028, cu scopul conformării la legislaţia de mediu, precum şi creşterii eficienţei economice. Proiectul este finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu şi are o valoare totală de 77.772.000 euro.

Din aceştia, noua centrală care va produce şi energie electrică va costa 54 de milioane de euro, din care 5% asiguraţi de la bugetul local, 45% de la bugetul de stat, respectiv 50% din fonduri europene. Potrivit unei informări a Primăriei, centrala este cea mai valoroasă achiziţie făcută vreodată de oraş.

"Punerea în funcţiune a noii centrale va reduce semnificativ pierderile tehnologice din sistem şi nivelul de poluare şi va creşte eficienţa energetică a întregului sistem. Oradea va avea cea mai modernă centrală electrică de termoficare din România, aceasta fiind cea mai importantă achiziţie atât din punct de vedere a valorii contractului, cât şi din punct de vedere a importanţei reabilitării sistemului de termoficare", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, la semnarea contractului. Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2015.

SC Elsaco Engineering şi STC SPA a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia centralei pe gaz, însă Romelectro a contestat procedura la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Drept răspuns, CNSC a respins în parte contestaţia Romelectro, privind considerarea ofertei lor drept conformă, însă, totodată, a dispus Primăriei o nouă evaluare a ofertei câştigătoare, în sensul clarificării unor aspecte legate de oferta acestora.

"Am primit clarificările necesare şi comisia a redesemnat asocierea Elsaco şi STC SPA drept câştigătoarea licitaţiei. Am aşteptat termenul legal de 10 zile, în care putea fi depusă contestaţie, iar cum lucrul acesta nu s-a întâmplat, am semnat contractul", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Mălan.