Primarul Ilie Bolojan a semnat, joi, cu directorul regional RDS&RCS, Nelu Dumea, convenţia de colaborare pentru instalarea de wireless gratuit pe malul Crişului Repede, între Parcul Brătianu şi Podul Densuşianu.

Prin încheierea protocolului, municipalitatea se angajează să facă toate demersurile pentru a identifica locaţiile pentru instalarea punctelor de acces la internet şi să asigure iluminatul zonei, implicit şi alimentarea cu energie electrică a echipamentului. După ce se va finaliza studiul de fezabilitate executat de Luxten pentru extinderea iluminatului public în zonă, Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-ştiinţifici ai acestui proiect, apoi se va trece la exinderea reţelelor, la montarea stâlpilor de iluminat public care vor susţine şi emiţătorul.

"Cablarea se va face astfel încât atunci când se va realiza iluminatul, să putem îngropa cablul optic, iar după finalizarea acestor lucrări, în aproximativ două luni, firma va putea trece la instalarea hotspot-urilor", a declarat Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul ei, compania RDS&RCS se obligă să ofere, pe cheltuiala proprie, internetul wireless gratuit de-a lungul digului pe o adâncime de 150 metri, pe ambele maluri. Astfel, firma va asigura montarea echipamentelor hotspot în locaţiile stabilite, conectarea la reţeaua de internet a punctelor de acces şi furnizarea neîntreruptă a serviciului. Totodată, mentenanţa echipamentelor şi remedierea în cel mai scurt timp a deficienţelor apărute la suporţi, dar şi service-ul, vor fi asigurate de angajaţii furnizorului de internet în cel mult 24 de ore de la sesizare.

"Pentru compania noastră, Oradea este un oraş foarte important şi încercăm să contribuim cu cât putem. După ce vor fi finalizate demersurile de către Primăria Oradea, estimăm că în două săptămâni vom reuşi să facem activă reţeaua. Probabil că şi locuitorii de pe malul Crişului vor beneficia astfel de acces la internet, e o facilitate", a declarat în conferinţa de presă directorul regional al companiei RDS&RCS, Nelu Dumea.

Acesta a mai spus că pe malurile Crişului vor fi montate între 10 şi 15 puncte de distribuţie. "Un hotspot poate bate până la 2 kilometri, dar pentru calitatea serviciului, vom instala mai multe, deoarece în zonă mai avem şi vegetaţie". El a mai precizat că internetul nu va fi de o viteză foarte mare, dar le va permite celor care vor poposi pe malurile Crişului să îşi verifice mailurile sau să acceseze pagini de internet gratuit.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, protocolul va ajunge pe masa consilierilor locali în şedinţa ordinară din această lună.