Deşi Regulamentul de amplasare a reţelelor, aparatelor sau instalaţiilor pe faţadele clădirilor din Oradea prevede că "în zona centrală şi pe arterele principale se interzice amplasarea aparentă a reţelelor de orice fel pe faţadele imobilelor", reprezentanţii municipalităţii au descoperit o serie de contoare ale Electrica SA puse pe faţadele clădirilor.

"Există foarte multe, pe străzile I. C. Brătianu, Mircea Eliade, Delavrancea, dar şi pe alte străzi din municipiu", a declarat BIHOREANULUI Lucia Iacob, arhitectul şef al oraşului.

Drept urmare, Primăria a somat Electrica la sfârşitul săptămânii trecute să elimine contoarele montate la vedere şi să refacă finisajul afectat. "Municipalitatea a trimis o somaţie care va trebui respectată în termen de 30 de zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom fi nevoiţi să aplicăm amenzile corespunzătoare", a mai spus Lucia Iacob.

Unul dintre argumentele Primăriei este că instalaţiile afişate pe clădiri au un aspect urât în centrul oraşului.

Potrivit HCL 792 din 2004, instalaţiile clădirilor din centrul istoric "se vor realiza exclusiv prin trasee subterane şi/sau slituri îngropate/mascate pe faţadele imobilelor, fără a aduce prejudicii imaginii arhitecturale a construcţiilor".

Instituţia Arhitectului Şef lucrează acum la o serie de modificări la actualul regulament de amplasare a reţelelor pe clădiri pe care le va propune Consiliului Local spre aprobare, în următoarea şedinţă.

"În regulamentul iniţial există amenzi globale, iar după schimbări ar urma ca amenzile să fie date individual pe fiecare imobil. Pentru contoare ar urma să fie amendată Electrica, iar pentru celelalte instalaţii montate, proprietarii", a mai precizat Lucia Iacob.