Construcţia a două centre sociale pentru tinerii proveniţi din orfelinate a fost finalizată după aproape 10 luni de muncă. O comisie a Primăriei Oradea, condusă de viceprimarul Ovidiu Mureşan, a recepţionat, luni, lucrările făcute de firma Constructorul Sălard.

Banii pentru ridicarea celor două centre au venit de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) prin Programul "Tineri aflaţi în situaţii de risc" finanţat dintr-un împrumut al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Ridicarea centrului Dignitas, de pe strada Eftimie Murgu nr. 2, a costat peste 1,3 milioane de lei, în timp ce lucrările la centrul Candeo, din strada Iuliu Maniu nr. 20, au costat peste 1,8 milioane de lei.

Cele două clădiri urmează să fie amenajate cu toate dotările, iar la mijlocul lunii octombrie vor fi puse la dispoziţia beneficiarilor. Capacitatea celor două centre va fi de 72 de locuri, iar costul total al dotărilor se va ridica la 549.224 euro în cazul centrului Dignitas şi la 644.472 euro în cazul centrului Candeo.

Prin cele două centre se doreşte integrarea socială şi profesională a tinerilor proveniţi din centrele de plasament, asigurându-li-se condiţiile de bază, hrană, adăpost, siguranţă, protecţie şi confort, necesare supravieţuirii, dar şi un loc de muncă şi posibilitatea continuării studiilor.

Alexandru Laslău