Orădenii care nu ţin cont de regulile de curăţenie se pot aştepta să fie amendaţi. Primăria avertizează că poliţiştii locali urmăresc, pe timpul efectuării patrulării în zonele de responsabilitate, respectarea legislaţiei referitoare la curăţenie, atât în perimetrul zonelor de locuit, cât şi în zonele aglomerate ale oraşului.

De asemenea, poliţiştii locali îi vânează şi pe cei care depozitează moloz sau resturi menajere pe domeniul public din Municipiul Oradea.

Aşa l-au prins, de pildă, pe un orădean care arunca, pe strada Aleea Zidarilor, lângă platforma de colectare a deşeurilor, patru saci cu moloz şi diverse alte resturi rezultate din amenajarea locuinţei. "Poliţiştii locali se confruntă cu diverse asemenea cazuri, în care unii cetăţeni nu respectă mediul înconjurător, considerând că depozitarea resturilor menajere sau a molozului rezultat din construcţii pe domeniul public este un gest firesc, nu un prejudiciu adus mediului înconjurător şi imaginii oraşului Oradea", se arată într-un comunicat al Primăriei, transmis marţi.

În luna ianuarie, poliţiştii locali au surprins 12 persoane în timp ce depozitau pe domeniul public moloz sau aruncau diverse resturi de alimente: chiştoace de ţigară, pungi goale, peturi, coji de seminţe etc. "Persoanele în cauză au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 3.800 lei", se mai arată în comunicat.

Poliţia Locală Oradea reaminteşte numărul de telefon la care cetăţenii pot apela pentru a semnala situaţii din sfera de competenţă a agenţilor: Dispecerat 0259.969.

Unde depozităm molozul rezultat din construcţii

De asemenea, Primăria reaminteşte că deşeurile rezultate din lucrări de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări ale clădirilor, fie că sunt locuinţe, fie spaţii cu altă destinaţie se colectează contra cost, pe bază de contract cu RER Ecologic Service, compania punând la dispoziţia solicitanţilor containere cu capacităţi adecvate.

De asemenea, molozul se poate depozita de către cetăţeni la groapa ecologică de pe strada Matei Corvin nr. 327.

Este interzisă atât depunerea acestor tipuri de deşeuri în pubelele sau containerele destinate colectării deşeurilor municipale, cât şi depunerile necontrolate pe domeniul public.