În urma sesizării Instituţiei Prefectului Bihor privind îngroparea ilegală de deşeuri în zona localităţii Batăr, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut un control în teren, la finele căruia au amendat Primăria comunei cu 30.000 lei, a anunţat joi, printr-un comunicat, Prefectura.

„Comisarii de mediu au identificat lucrări de nivelare realizate în vederea mascării unor depozite de deşeuri din materiale plastice şi textile, inclusiv componente auto. În urma verificărilor s-a constatat că deşeurile au fost acoperite cu pământ și împinse în unele locuri până în albia minoră a râului Crişul Negru, mal drept. Din cercetările efectuate a reieșit că aceste lucrări au fost realizate ca urmare a dispoziţiei conducerii primăriei Batăr”, se arată în comunicarea Prefecturii.

Potrivit acesteia, suprafaţa afectată de lucrările ilegale este de peste 5.000 metri pătraţi şi se suprapune integral peste două Arii Naturale Protejate de Importanță Comunitară, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, fapt pentru care a fost notificată şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

Ca urmare a constatărilor, au fost stabilite măsuri pentru colectarea deşeurilor şi igienizarea amplasamentului până la data de 17 iulie 2020, cu respectarea prevederilor legale, iar Primăria Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Prefectura Bihor a anunţat încă din luna mai că declanşează în întregul judeţ o acţiune de identificare a depozitelor clandestine de deşeuri, în vederea ecologizării lor, avertizând primăriile că vor fi sancţionate dacă nu acţionează conform obligaţiilor legale pe care le au în acest sens.