În cadrul proiectului "Ferestră deschisă spre Europa", duminică, de la ora 16, Sala Mică a Primăriei a găzduit o masă rotundă pe tema "Cetatea Oradea - Valorificarea ca obiectiv turistic de maximă importanţă în Euro-regiunea Bihor - Hajdu-Bihar".

În cadrul întâlnirii, reprezentanţi ai Primăriei, printre care şi viceprimarul Biro Rozalia, ai Universităţii Oradea şi Partium, Muzeului Ţării Crişurilor, Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, dar şi agenţi turistici şi reprezentanţi ai unor firme de construcţii au încercat să găsească modalităţi de a promova Cetatea chiar dacă mare parte a ei este încă şantier.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, după ce au urmărit prezentări ale proiectelor de reabilitare demarate în Cetatea Oradea, participanţii au propus mai multe măsuri pentru ca fortăreaţa să fie vizibilă şi accesibilă turiştilor şi în timpul reabilitării.

Una dintre propuneri a fost aceea ca, şi în timpul lucrărilor, municipalitatea să organizeze itinerarii pentru turişti cu un ghid de specialitate. Totodată, a fost propusă valorificarea vestigiilor descoperite în Cetate prin expunerea lor după ecrane de sticlă, în starea în care au fost descoperite.

"S-a propus ca muzeul care va fi amenajat în Cetatea Oradea să fie deopotrivă un muzeu al Cetăţii, dar şi al oraşului Oradea, expunând astfel obiecte de importanţă istorică atât pentru cetate, cât şi pentru oraş", se arată în comunicatul Primăriei.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde, a fost propus ca muzeul fortăreţei orădene prezine şi copii după sarcofagul şi coroana imperială a regelui Sigismund de Luxemburg, înmormântat lângă Catedrala din Cetate.